Simicskó: Az újbudaiak már a bőrükön érzik, hogy mit jelentenek a baloldal „jóléti” intézkedései

Az óvodai és bölcsődei dolgozók cafeteriáját a felére csökkentették, a polgármesteri hivatal köztisztviselőiét pedig teljes egészében elvették. Ezenfelül egyhavi bérnek megfelelő jutalommal rövidítették meg őket – nyilatkozta Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselője.

– Újbudának kormánypárti országgyűlési képviselője van, a képviselő-testületben viszont a baloldali összefogás van többségben. Hogyan látja a XI. kerület jelenét?

Biztos vagyok benne, hogy László Imre részéről is megvolt az építő szándék, amikor polgármesterként megkezdte munkáját a kerület élén, de én úgy látom, hogy alapvetően csalódást hozott az újbudai polgárok részére a baloldali összefogás.

A kerület lelki és közösségi élete nem olyan irányokat vett, amelyeket a kampányban a baloldali pártok ígértek.

Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselője (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

 

Sajnos azt láthatjuk, hogy a hatalom és a pozíciók megszerzése volt az egyetlen céljuk. Ennek érdekében pedig felelőtlenül ígérgettek, és a mai napig megtévesztik a választókat.

Ki kell mondani, hogy az összefogásuknak ma is egyetlen mozgatója van: a kormányellenesség.

Azt hangoztatják, hogy a kormány megvonásai miatt kevesebb az önkormányzat költségvetése. Ez szándékos félrevezetés hiszen idén is több, mint 28 milliárd forintot tesz ki Újbuda költségvetése. Ez az összeg 300 millióval magasabb, mint 2019-ben a Fidesz–KDNP vezetése idején. A pénzeszközök és az anyagi erőforrások tehát megvannak a kerületben, a felhasználásuk az, ami problémás.

Az sem igaz, hogy a kormány megvonásokkal sújtja a kerületet, hiszen hatalmas összegek kerülnek befektetésre.

Gazdagréten felépült a tanuszoda, új sportcsarnokot kap a Szent Margit- és a Szent Imre-gimnázium is. Mégis ezeket a fejlesztéseket a baloldali városvezetők igyekeznek eltagadni a kerület lakói elől. Ráadásul az önkormányzati életet is túlpolitizálták, a helyi lakók érdekével ellentétesen cselekednek.

2021 tavaszán a lakossági tiltakozás hatására a baloldali városvezetés felhagyott a Zsombolyai utca terület beépítésével (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

– Mire gondol pontosan?

– Arra, hogy az Újbudán élők már a saját bőrükön tapasztalják, hogy mit is jelentenek a baloldali „jóléti” intézkedések.

Az óvodai és bölcsődei dolgozók cafeteriáját a felére csökkentették, a polgármesteri hivatal köztisztviselőiét pedig teljes egészében elvették!

Ezenfelül egyhavi bérnek megfelelő jutalommal rövidítették meg őket.

Az egyházi óvodák támogatása 70 százalékkal csökkent, idén kevesebb pénz jut az iskolaigazgatóknak is.

A kerület lakóit is érzékenyen érintette volna a baloldali vezetés azon intézkedése – melyre a kormány időben reagált és megakadályozta –, hogy a parkolási díjat az első autó után hatszorosára, a második autó után pedig tizenkétszeresére emeljék. Mindezt álságosan kormányzati „elvonásokra” hivatkozva tette volna meg a László Imre által vezetett baloldali többségű képviselő-testület. Elvonásokról beszélnek, holott a saját érdekkörükbe tartozókat bőkezűen támogatják.

– A spórolást nem a képviselő-testületen kezdték, az egyértelmű.

– Igen, a polgármester az előző két alpolgármester helyett négy alpolgármestert nevezett ki, ennek költsége a létrejött új státuszokkal együtt éves szinten mintegy százmillió forint. A DK újbudai elnökének egyhavi munka után 8 millió forintos végkielégítést fizettek ki, Komáromi Zoltán DK-s „egészségpolitikust” részmunkaidőben több, mint bruttó egymillióért alkalmazzák, a Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatójának 1,5 milliós jutalom járt.

Czeglédy Csabát több tízmilliós megbízással fizeti ki a kerület, és jól jár a Transparency Internationaltól érkezett „átláthatósági biztos” is, akinek új pozíciót hoztak létre, havi több százezerért.

Több, mint 30 millió forinttal támogatta az önkormányzat a hírhedten kormányellenes ARC-plakátkiállítás újbudai megszervezését a járványhelyzet közepén.

Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselője (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

– A veszélyhelyzet alatt saját hatáskörben a XI. kerületben is létrehozott a polgármester új önkormányzati cégeket.

– Igen, László Imre két ilyen céget hozott létre, az egyik szakmai vezetőjének a Népszava és a Klubrádió munkatársát, Dési Jánost tette meg, havi 750 ezer forintért. A veszélyhelyzet alatt a polgármester saját hatáskörben döntött élelmiszercsomagok beszerzéséről is.

13 millió forintért vásárolt az önkormányzat az MSZP újbudai elnökségi tagjának cégétől élelmiszereket.

Hosszú lenne mindent felsorolni, de ezzel a néhány példával is érzékelni lehet azt a képmutatást, ami a baloldali politikai vezetést jellemzi. Komoly küzdelemre számítunk tehát a jövőben, de az értékeink megvédése érdekében mindent meg kell tennünk és meg is teszünk.

 

Tóth Gábor

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!