A nyílt vízi úszóink is éremesélyesekként állnak a rajtvonalhoz

Szerdán és csütörtökön rendezik a nyílt vízi úszók tokiói olimpiai küzdelmeit, melyekben előbb Olasz Anna, majd Rasovszky Kristóf lesz érdekelt.

Előbbi a szám aktuális Európa-bajnoki ezüstérmeseként vág neki a 10 kilométeres ötkarikás viadalnak, amelyre úgy jutott ki, hogy miután májusban a Lupa tavon második lett a kontinensviadalon, júniusban, a Setúbalban rendezett kvalifikációs versenyen 43 fős mezőnyben diadalmaskodott.

Rasovszky még a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon elért negyedik helyével biztosította tokiói szereplését. Azon a viadalon a szakág történetének első magyar vb-aranyérmese lett az 5 kilométeren aratott sikerével.

A 2019-es világkupasorozatban győztes Rasovszky az idei, hazai Eb-n 5 kilométeren negyedik, 10 kilométeren ötödik lett, vagyis továbbra is a nemzetközi élmezőnyébe tartozik, és jó esélye van rá, hogy ott legyen a dobogóért zajló küzdelemben.

Gellért Gábor, a nyílt vízi úszók szövetségi kapitánya elmondta, az eddigi tapasztalatok alapján mindkét versenyző jó állapotban van, úgy tűnik Olasz Annának sikerült átmentenie az Európa-bajnokságon mutatott remek formáját. A szakember hozzátette, a szél egyre erősebb az elmúlt napokban, ami mindkét versenyzőnek kedvez, hiszen ők „igazi” nyílt vízi úszók, ráadásul a medencében például a férfiaknál az olasz Gregorio Paltrinieri és a német Florian Wellbrock sem tudott emlékezetes teljesítményt nyújtani, előbbi negyedik, utóbbi harmadik lett 1500 méteren.

Rasovszky Kristóf elmondta, jó formában érzi magát, a víz hőmérséklete 28 és 30 fok közötti, ami nem fogja zavarni őt, ugyanis rendszeresen beiktatott tréningeket a Hévízi-tóban. Megjegyezte, érdekes, hogy a versenyt hét körre szedték szét, ami rengeteg fordulót jelent.

A nők versenyét szerdán, a férfiakét csütörtökön rendezik magyar idő szerint előző este 23.30-tól.

(MTI)

 

Kiemelt képünkön Rasovszky Kristóf és Olasz Anna a 2020-as Balaton-átúszáson.

Iratkozzon fel hírlevelünkre