Hát én immár kit válasszak… – 35 évvel ezelőtt koncertezett a Queen Budapesten

Belépőjegy a Queen 1986-os budapesti koncertjére

1986. július 27-én nagyobb esemény történt Budapesten egy egyszerű grandiózus zenei eseménynél. A szocialista Magyarország szabadság iránti vágya is megjelenhetett a Queen Népstadionban tartott koncertjén. A harmincöt évvel ezelőtti esemény ma is üzenetértékű, hogy az élet és a szabadság mellett tegyük le a voksunkat a halál kultúrájával szemben. De vajon milyen tavaszi szélre van ehhez szükségünk, hogy dönteni tudjunk? A rendszerváltás küszöbén Freddie Mercury – ha nem is szánt szándékkal –, de Isten eszköze volt hazánkban.

Queen vagy King?

„Elmentem a Queen-koncertre. De nem használtam a kiváltságos back stage passemet. A családdal ültem leghátul. Valahol ott tértem meg a »We Will Rock You« és a »Bohém rapszódia« közben. Ott tudtam eldönteni, hogy mit akarok: a Királyt akartam szolgálni, nem a Királynőt! Hittem abban, hogy ez az én személyes megszólításom Istentől. Ő megtalált engem, és feladatot adott. Abban is hittem, hogy a modern könnyűzene nagyon jó eszköz, hogy Isten más emberekkel is megtegye ugyanezt” – emlékezett a Pengetőnek adott korábbi interjúban a Queen nagyszerű, teljes mértékben rendhagyó budapesti koncertjére Tornay András, aki a hazai Continental Singers keresztény könnyűzenei csoportok vezetője volt sok éven át.

A Királyt akartam szolgálni, nem a Királynőt – Tornay András a Vasárnapnak

Mi lesz ebből?

A harmincöt évvel ezelőtti esemény a rendszerváltást megelőző években a politikai hatalmat is megropogtatta. A Queen csapata mindent megtett azért, hogy a magyar közönség szívébe lopja magát. Vikidál Gyula, aki Dalos néven írt jelentéseket zenésztársairól, állítólag ezt a zenei eseményt is megemlítette „emlékirataiban”, féltékenyen szemlélve a kelet-európai díjszabáshoz igazított, nemzetközileg top-top kategóriás zenei eseményt.

A Queen, mint eszköz Isten kezében

A Queen egyébként nem egyetlen alkalommal vált eszközzé Magyarország és akár a hazai kereszténység életében. „Hetvenezer ember volt a Wembley-ben, amikor a Queen adott hatalmas koncertet. Minden kéz a magasban volt, és mindenki énekelte: »we are the champions«, azaz mi vagyunk a bajnokok” – osztotta meg emlékeit 1997-ből Noel Richards, a nemzetközileg ismert keresztény könnyűzenei előadó a Pengető olvasóival.

Véletlennek nem nevezhető az a sok egybeesés, ahogyan Isten előre készítette az ő nagyszerű és nagyszabású tervét, hogy egy napon dicsőítőkkel telhessen meg a Népstadion helyén felépült Puskás Aréna. A Wembley-től indult minden, ahol Noel Richards és sok más dicsőítésvezető meghívására keresztények tízezrei dicsőítették Istent. Az esemény felvétele eljutott Magyarországra.

A brit dicsőítésvezető és énekes, valamint az Ez az a nap! alkalmak főszervezője szinte ugyanabban az időben nézett bele a videókazettába – amelyen a Wembley-ben megtartott koncert volt látható –, csak éppen a földgolyó más-más részein. A felvételen félreérthetetlen módon feltűnik a magyar zászló. Ezt a szervezők jelnek vették, hogy egy, a Wembley-hez hasonló alkalmat szervezzenek idehaza.

Hát én immár kit válasszak?

Freddie Mercury hitét és vallásosságát nem igazán ismerhetjük közelről. Leginkább egyik, Jézusról írt dala árulkodik arról, hogy az énekesben volt nyitottság az égi dolgok és Jézus Krisztus személye iránt. Akárhogyan is volt, Isten felhasználta az előadó grandiózus személyiségét és tehetségét, hogy – jóllehet indirekt módon – eljuttassa a szeretetét minél több ember, így a magyarok szívéig is. 1986-ban Mercury a külföldi akcentusával elénekelt magyar népdallal a magyaroknak is felkínálta a döntés lehetőségét a zsúfolásig megtelt Népstadionban: „Hát én immár kit válasszak…?”

Vajon ma milyen friss, tavaszi szellőre lenne szükség ahhoz, hogy az örök, el nem múló szeretetet minél többen felfedezzék, és az életet válasszák a halállal szemben: a Király mellett döntsenek az örök vesztes helyett?

 

A Wembleytől a Puskásig

Love of my Life – Keresztény kritika a Bohemian Rhapsody című filmről