Hittanya a bugaci pusztán – harminc éve lendületben a keresztény fiatalokért

A Hittanya 1992 óta folyamatosan, megállás nélkül „üzemel”. Megerősíti a fiatalokat a hitükben és az elköteleződéseikben Isten és a társuk mellett. Eközben pedig üde, friss keresztény könnyűzene szól a meghívott előadók vagy a bugaci tábor gitáros résztvevőinek közreműködésével. Az idei, jubileumi lelkigyakorlat központi témája a felelős párválasztás és a család – a Szent József-évhez kapcsolódóan. Finta József, akit a fiatalok többedik generációja egyszerűen csak „Giuseppe” néven szólít, szinte a kezdetektől mindent megtesz azért, hogy a fiatalok Istennel találkozhassanak az ifjúsági lelkigyakorlat során. Az érseki helynökkel, a kecskeméti főplébánia plébánosával beszélgettünk a nagy múltú, pusztai lelki erőműről.

– Hogyan indult el a bugaci Hittanya három évtizeddel ezelőtt?

Hajagos Gyula atya ötletéből született az egész. Harminc évvel ezelőtt a kiskunfélegyházi új plébánia megkapta a bugaci tanyavilág egyik lepusztult épületét, amely eredendően tanyasi tűzoltóházként működött. A téesz a megszűnés határán ajánlotta fel ezt a lepusztult épületet a Szent István-plébániának. Gyula atya örömmel és kitartó munkával, a helyi fiatalok áldozatos segítségével újította fel az épületeket, amelyből így létrejöhetett a tanyasi lelkigyakorlatos központ. Ekkor kapta a Hittanya nevet ez a szerény komplexum. Az első tábor után azonban Hajagos atya megkapta a plébánosi dispozícióját egy másik plébániára. A lelkigyakorlatos tanya vezetésével így végül engem bíztak meg. Akkor még kispap voltam. A rendszerváltás után kibontakozó katolikus ifjúsági életben alaposan benne voltam. Ezért kértek fel engem, mert atyát nem tudtak találni az ifjúsági lelkigyakorlatos központ vezetésére.

– A keresztény könnyűzene, a gitáros énekek állandó kísérői a programoknak. Ön is aktívan gitározik, azzal együtt, hogy érseki helynöki feladatokat lát el. Van ma létjogosultsága ennek a muzsikának az egyházban?

– A Hittanyán mindennap tartunk szentmisét, ahol gitáros énekeket énekelünk közösen, szinte minden esetben. A fiatalok ma is nagyon fogékonyak erre a stílusra. A keresztény könnyűzene segíti őket a kapcsolatukban Istennel. Tudom, hogy ma is vannak, akik még támadják ezt a megszólalást az egyházban, de sokkal kevesebben vannak ők azokhoz képest, akik viszont szeretik. Az idősebb generáció is sajátjának érzi ma már ezt az imamódot. Kialakult egy új, egységes zenei nyelv Isten dicsőítésére. Tudom, hogy a liturgiát féltők, illetve a tridentista szemléletűek helytelenítik ezt a stílust, félelmükre azonban semmi nem adott okot. Gitárral dicsérni az Istent nem „eretnekség” a templomban.

Ahogy annak idején nehezen honosodott meg a gregorián mellett az egyház hivatalos hangszere, az orgona, hasonló történik ma a gitárral. Teológusként mondom: a dallamvilág, bármely korhoz tartozik is és szép, lehet a liturgia és az istendicséret zenei eszköze. A szöveg pedig akkor számít eretneknek, ha eretnekséget tartalmaz.

– Kik fordultak meg zenei előadóként a Hittanya nyári programjain?

– Sokan voltak. Nehéz mindenkit hirtelen felsorolni. Sillye Jenő és Borka Zsolt rendszeresen ellátogattak hozzánk. Aztán Jenő hozta magával az éppen induló Gável testvéreket. Csiszér Laci és az Adorate zenekar is megfordult nálunk. Kaposvárról a Kapocs zenekar volt vendégünk. A kalocsai Pellegrini zenekar, valamint a Misztrál szintén játszottak a fiataloknak a Hittanyán.

– Az idei, jubileumi Hittanya milyen tematika köré épül majd fel?

– Az idei mottónk: „Külön párkapcsolat vagy párkapcsolat?” Szent József évéhez kapcsolódóan az egész életre, boldog házasságban történő elköteleződés lesz a központi gondolatunk. Hogyan lehet a lányokból igaz nő és a fiúkból igaz férfi, és kettejük szövetségéből egy boldog család? Erre keressük majd a fiatalokkal közösen a választ.

– A Szent József-év üzenetén kívül a fiatalok megerősítése is cél azokban az időkben, amikor a család és a házasság folyamatos támadásnak van kitéve?

– Eredetileg a tematikus év gondolatához kívántunk kapcsolódni, de a kibontakozó szivárványharc miatt különösen aktuálissá vált a férfi és a nő boldog házasságára irányítani a fiatalok figyelmét.

A magyar ifjúság nyitott és fogékony a Teremtő által megálmodott, életre szóló kapcsolatra. A kérdés talán az lehet, hogy mennyire mernek hinni ebben?

 

Gável András

 

Tanyasi diszkótól indult, keresztény zenei fesztivál lett belőle – Valaczka János a Vasárnapnak

Isten a zene által mentett meg – az Adorate Zenekar a Vasárnapnak

Regényi Balázs: Az internet segítségemre van a dicsőítésben

A kiemelt kép forrása: Facebook (Finta József)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!