Ha a baloldali sajtó antiszemitizmustól tart, tán kérdezzék erről meg Gyurcsány öribarijait

Tudják, van a pofátlanságnak egy-egy olyan foka, ahova csak a legnagyobbak képesek fellépni. Mondjuk Dobrev Klára, amikor demokratikus alapértékekről beszél. Esetleg Gyurcsány Ferenc, kínosan másolva általa fiatalosnak hitt trendeket. Cseh Katalin, egy-egy nyilatkozatát követően, amikor arról értekezik, hogy csak azok kaphatnak uniós támogatást, akik a kormány lekötelezettjei. És persze a függetlenobjektív sajtó, annak is egyik éllovasa, a 444. Tőlük a tegnapi nap során megtudhattuk, hogy az antiszemitizmus igenis jelen van Magyarországon. Sőt, nemhogy létezik, de a magyarok több mint egyharmada mérsékelten vagy erősen antiszemita. Ugyanis erről szólt egy kutatás, amit nem felejtettek el bőven kivesézni.

Orbán Viktor miniszterelnök (balra) és Benjámin Netanjahu volt izraeli kormányfő a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban tartott megbeszélésük utáni sajtóértekezleten 2019. február 19-én. MTI/AP/Ariel Schalit

Nincs új a nap alatt. Mintha megint 1993-ban lennénk, ahol az SZDSZ iránymutatásával mindenki az MDF árvalányhajas, gaz nacionalizmusát és nyilvánvaló antiszemitizmusát ostorozta. Nagyjából ezekből élt az egész progresszió, egészen a 2000-es évek közepéig, még inkább 2010-ig. És onnantól fogva is csak azért nem, mert többé nem volt kereslet erre a baromságra, amit stigmaként mindig be lehetett dobni. Az áruló konzervatívok, akiket sétapálcásan lehet mutogatni, szinte már mind a köreikben mozogtak, a többiek pedig többé nem úgy táncoltak, ahogy a progresszió fütyült.

Ott véget ért az a korszak, amikor komplett karriereket lehetett tönkretenni ezzel a váddal. És hála az égnek az is véget ért, hogy a konzervatívok féljenek az ötlettelen, fantáziátlan vádaskodásoktól. De erről is beszéltünk már eleget.

Fektessünk le egy alapelvet: antiszemitizmus sajnos mindenhol létezik. A kérdés valóban az, hogy mekkora intenzitású és hogyan tör a felszínre. Ha valakik, hát a nyugat-európaiak erre bőven tudnak példát mutatni. Mert nem Magyarország az, hanem Németország, ahol kormányzati szereplő azt javasolja, hogy a zsidók ne hordjanak az utcán vallásosságra utaló viseletet, mert azzal azt kockáztatják, hogy megtámadják őket. Nem Magyarország, hanem Franciaország, ahol folyamatosan a katonaság védi a zsinagógákat és a zsidó oktatási intézményeket. Nyugat-Európában – alapvetően és főleg a migráció miatt – óriási mértékben növekszik az antiszemitizmus. Nem az a jellegű, amikor esetleg beszólogatnak – azt sem akarom felmenteni -, hanem a rideg, utcai erőszak.

Mit gondolnak, mi az oka annak, hogy a legprogresszívabb, baloldali erők immár szinte kimondottan antiszemita felhangokkal operálnak? Miért tüntet a palesztinokkal együtt a német szélsőbal? Miért vehette át az angol Munkáspárt felett hosszú időre az irányítást a harcosan Izrael-ellenes szárny? Mert ezek a mozgalmak feladták régi horgászhelyüket, a proletariátus terepét és képviseletét. Ott tartunk, hogy a jobboldali kormányok sokkal inkább odafigyelnek a munkások jogaira és érvényesülésére, mint a baloldaliak. Teljesen elfelejtették korábbi táborukat, hiszen már mondani sem nagyon tudnak nekik mit, a szocializmus elképzelése eleve megbukott és ezzel még egy épelméjű szociáldemokrata is tisztában lehet.

Hova tértek át? A szexuális kisebbségek és a migránsok területére. Előbbieket állítólagos jogkiterjesztésekkel, utóbbiakat pedig néhol határozottabb, néhol elmismásolt antiszemitizmussal lehet megnyerni.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Yoram Hazony izraeli filozófust, a jeruzsálemi Herzl Intézet elnökét 2019. március 25-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Soros György tevékenysége a gond, nem a származása

Visszakanyarodva a jelentéshez, természetesen megint mit hoznak fel? Soros György „démonizálását”. Hiszen ő eleve csak egy jóságos filantróp, aki már amúgy is öreg. Ellenben a magyar kormány csúf, antiszemita kampányt körített Gyuri bácsihoz, megcsúfolva a nimbuszát. Könyörgök, felejtsük már el ezt az ostobaságot. Senkit sem érdekel Soros származása. A sorozatos felemlegetésében pedig kizárólag ocsmány tevékenysége játszik szerepet. De hiszen ezt mindenki tudja, aki nem akar direkt hazudni.

Ha a tényekről beszélünk, az mindennél sokatmondóbb. Magyarországon bármifajta botrány és probléma nélkül tudták megrendezni nemrég a Maccabi Játékokat is, ez Nyugat-Európában elképzelhetetlen lett volna. Idehaza a vallási kisebbségeket senki sem veszélyezteti, akik korábban így tettek volna, azok most Gyurcsányék legjobb barátai. Hazánkban minden valódi értelemben vett kisebbség úgy él, ahogy szeretne, és ezt a biztonságot garantálja számára a magyar kormány. Nem beszélve arról, hogy még soha nem volt olyan jó kapcsolat izraeli és magyar kormány között, mint ami a Netanjahu-időszakot fémjelezte. Többek között éppen az garantálja ezt a biztonságot, hogy harcosan szemben állnak a migrációval. Mert ahol egyre több a migráns, ott robbanásszerűen nő az antiszemitizmus.

Lehet persze hosszas, sokat markolni akaró, de valójában semmit sem megfogó jelentéseket írni, azokat még hosszabban méltatni. Egyértelműen az a cél, hogy a külföldi megbízók felé életben tartsák az összes vádat. Hiszen megírták a sajtóban! Ami elvileg nem független, igaz? De akkor hogy jelenhetnek meg ilyenek? Nehéz kérdések ezek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre