Megoldódni látszik a medveügy

Az elmúlt években elszaporodtak a medvetámadások Románia-szerte, de most – több sikertelen próbálkozás után – megoldódni látszik a probléma. Az RMDSZ javaslatára Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által kidolgozott sürgősségi kormányrendeletet fogadott el Románia kormánya. A rendelet értelmében minden esetben helyi, operatív testület dönt a nagyvadak sorsáról. 

Az európai barna medve hajdan az egész Kárpát-medence területén megtalálható volt, a Kárpátok gyűrűjén innen és túl, azonban az alföldekről fokozatosan kiirtották annak érdekében, hogy ne okozzanak kárt a lakosság jószágaiban és termőföldjein. Mára a hegyvidékekre húzódott vissza az élettere, ami Romániában nagyrészt egybeesik a három nagy arányban erdélyi székely-magyarok lakta közigazgatási egység: Maros, Hargita és Kovászna megyék területével.

A turizmusra alapozó gazdaság egyik szignifikáns kockázati tényezője manapság a biztonság, amelynek figyelembe vétele vagy elhanyagolása meghatározhatja egy régió gazdasági teljesítőképességét. Ennek pedig különös aktualitást ad az úgynevezett „medveügy”, amely 2021-ben új szintre lépett, mint sajátos biztonsági hátráltató tényező a román gazdaságban.

Kormányzati segítség

Romániában – egyedülálló módon – az őshonos nagyvadak egyikének, a medvének a túlszaporodása és egyes egyedeinek agresszív magatartása képezi a legnagyobb regionális problémák egyikét. A probléma súlyosságát jelzi, hogy míg korábban elszigetelt eseteket jegyeztek fel az évek alatt, addig mára szinte naponta előfordul egy-egy baljós eset, ahol bizonyos „visszaeső” példányok szabályos mészárlást végeznek el az egyes farmok, tanyák, háztartások állatállományaiban, hatalmas károkat okoznak a gabonaföldeken, gyümölcsöskertekben. 

A tavaly decemberben beiktatott legújabb román koalíciós kormányzat junior partnereként az erdélyi magyarok legnagyobb politikai érdekvédelmi szervezete, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) olyan kulcsfontosságú pozíciókat kapott, mint a környezetvédelmi tárca, amelyen keresztül immáron a hathatós közbeavatkozás várható a medvék támadásaival kapcsolatos balesetek ügyében. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy olyan szabályozást készít, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé medvetámadások esetén. 

 
medve

A kép illusztráció (Fotó: Székelyföld online Facebook-oldala)

A medvék garázdálkodásai régóta égető problémát jelentenek a vadjárásoknak talán leginkább kitett Hargita megyében. Székelyföld szívében ugyanis nagymértékben elharapódzott a medvetámadások száma. A veszély odáig fajult, hogy az erdőkben vagy azok közelében tartózkodók – turisták, helyiek, erdészek, pásztorok – könnyedén áldozatául eshettek egy medvetámadásak.

Helyi megoldás

A medveügyben szót emelő Hargita megyei gazdák, közbirtokossági és önkormányzati vezetők ezért felvonulást szerveztek Csíkszeredában a június végén, a hatóságok azonnali közbelépését követelve. A megyeszékhelyen kívül különböző méretű csoportok Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is tüntettek, de Bukarestben is demonstrált egy delegáció. A tüntetők fő célja a figyelem felhívása arra, hogy emberek élete a tét. 

A tüntetéssorozatnak meg is lett az eredménye, a román kormány néhány napja elfogadta a vonatkozó rendeletet, melynek értelmében, minden helyi önkormányzatban megalakul az azonnali sürgősségi beavatkozó csapat, amely szakmai vélemények alapján döntést hozhat egy-egy veszélyesnek minősülő példánnyal kapcsolatban.

A szabályozás nagy valószínűséggel meg fogja oldani Románia-szerte a medveproblémát, egyúttal biztonságosabb turisztikai célpontot is biztosít az odautazók számára.

Iratkozzon fel hírlevelünkre