A Vatikán szerint az abortusz nem lehet emberi jog

A Vatikáni Államközi Kapcsolatok titkára, Paul Gallagher érsek közölte, a Szentszék nem tudja elfogadni az Európai Parlament által elfogadott jelentést, melyben az abortusz mint „emberi jog” szerepel – közölte a CNA.

A vatikáni titkár július 7-én szólalt fel az ügyben, a portugál Rádio Renascençának nyilatkozva, a Lisszabonban tett látogatása alkalmával.

„Nyilvánvalóan nem nehéz elképzelni, hogy mi a Szentszék álláspontja ezzel kapcsolatban. Ellenezzük, hogy az abortusz emberi jog legyen.”

Az Európai Parlament múlt hónapban fogadta el az úgynevezett Matic-jelentést, amely azon túlmenően, hogy kiiktatja az abortusz minden akadályát – legyen az lelkiismereti indok, vagy időbeli korlát – átfogó, LMBTQ-irányú szexuális nevelésre szólít fel, valamint a nemváltó műtéteket is a TB-ből finanszírozná.

Tehát mostantól az abortusz elvégzésének lelkiismereti indokból való megtagadása az „alapvető egészségügyi ellátás” megtagadásának minősül, így büntetendő.

Ezzel kapcsolatban Gallagher érsek azt nyilatkozta a Szentszék nevében, hogy „nagyon csalódottak vagyunk, hogy a lelkiismereti záradékokat, létezzenek azok bárhol, bármilyen körülmények között, bármilyen törvénybe foglalva – eltörlik.”

És Magyarország?

A portugál egyházi tulajdonú rádió műsorában Ferenc pápa magyarországi látogatására is rákérdeztek, miszerint annak rövidsége valóban az Orbán Viktor által vezetett kormány ellen szóló üzenet-e?

„Nem, ez nem a magyarországi kormány vagy hatóságok megítélése”– válaszolta Gallagher érsek. „A pápa kezdettől fogva világosan megmondta, hogy kizárólag azért megy Budapestre, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét celebrálja”.

Iratkozzon fel hírlevelünkre