Mi vagyunk a Római Birodalom egyetlen örökösei – szerénykedett a kolozsvári polgármester

Emil Boc

Miután a romániai PNL (Nemzeti Liberális Párt) elnöke, Ludovic Orban kifejtette, hogy pártjának az egyházhoz kell közelednie, és a „hagyományos román értékeket” előnyben részesítenie, Emil Boc, kolozsvári polgármester rögtön szükségét érezte, hogy hozzászóljon a témához.

Azon túl, hogy Boc – aki egyébként nem Orbant támogatja a PNL elnöki tisztségére – kijelentette, hogy a keresztény értékek tiszteletben tartása kapcsán Orbannak igaza van, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nemzeti ünnepeken való részvételével kapcsolatban elmondta:

„Nem tudom más megyében mi a helyzet, de én Kolozsváron láttam az USR-s alprefektust a román zászló napján, sőt, ő vezette a ceremóniát. Értékeltem a jelenlétét, hiszen egy olyan népnek, aki nem ismeri a múltját, jövője sincs. És nekünk nagyon sok büszkeségre van okunk, legalább annyira, mint a többi nemzetnek, hiszen mi vagyunk a Római Birodalom egyetlen örökösei. Még a nevében is”– közölte a Transindex nyomán a Hungary First.

Kevéssé csodálkozunk az ilyen és ehhez hasonló kijelentéseken, miután a román történelemoktatásba lazán belefér például egy olyan ferdítés, hogy Mátyás király hatalmas román uralkodó volt. Annak fényében viszont, hogy az itáliai csizma szívében fekszik egy egyáltalán nem jelentéktelen település, amely az ókori Róma nevét viseli, Boc kijelentése, mondhatni, kevéssé helytálló.

Kiemelt képünk forrása: YouTube/Szabadság Szerkesztősége (képernyőkép)

Iratkozzon fel hírlevelünkre