Keresztény miniszteri tanácsadót támadtak meg a szudáni fővárosban

Boutros Badawi, keresztény aktivistát és a szudáni vallásügyi miniszter tanácsadóját július 2-án éjjel, fegyveresek támadták meg Kartúmban. A tanácsadót összeverték és megfenyegették – írta a Christian Solidarity Worldwide jelentése nyomán a CNA.

„Az egyik elkövető fegyvert tartott Badawi úr fejéhez és megfenyegette, hogy megöli, ha a későbbiekben bármit is mond az eltulajdonított egyházi tulajdonokról, vagy a szudáni presbiteriánus evangélikus egyház bizottsága körüli problémákról”– közölte a CSW.

„Mélységesen aggaszt minket ez a köztisztviselőt ért megdöbbentő támadás, amiért az jogosan felemelte a hangját a keresztény közösséget ért folyamatos igazságtalanságok és szisztematikus megkülönböztetés miatt. De ennél is aggasztóbb, hogy nincs hivatalos visszhangja annak, hogy a vallásügyi minisztérium egyetlen keresztény munkatársát vették célba; ez pedig zavaróan emlékeztet a korábbi rezsimre”– nyilatkozta Khataza Gondwe, a CSW érdekképviseleti vezetője.

Szudánt az Egyesült Államok Külügyminisztériuma 1999 és 2019 között a vallásszabadság terén elért eredményei miatt a „különös aggodalomra okot adó” országok közé sorolta. 2019-ben másik státuszba került, mivel a polgári vezetésű átmeneti kormány jelentős lépéseket tett az előző rezsim „a vallásszabadság szisztematikus, folyamatos és kirívó megsértése” ellen.

Az országot 1989 óta Omar al-Bashir diktátoruralma alatt volt, amely 2019-ben bukott meg, a demokráciapárti tüntetéseknek köszönhetően. Szudánt jelenleg egy átmeneti ország vezeti.

Egy helyi jogvédő csoport 2019 decemberében egy szudáni városban három templomot gyújtottak fel, amelyeket gyorsan újjáépítettek – a következő hónapban azonban ismét felgyújtották azokat.

A szudáni vallásügyi miniszter szerint Szudán elkötelezett a vallásszabadság védelme mellett.

Szudán: úton a gyógyulás felé

Szudán beírhatja a naptárába a keresztény ünnepeket – és a vasárnapot is

Egyháztól elkobzott járművet szolgáltatott vissza a szudáni kormány – 8 év után

Iratkozzon fel hírlevelünkre!