Ficsúr-e Jakab Péter?

A kérdés megválaszolásában segítséget nyújt A magyar nyelv értelmező szótára vonatkozó szócikke.

Jakab Péter az elmúlt hónapokban többször is ficsúrnak nevezte a kormánypárti képviselőket a Parlamentben. Kissé zavaros felszólalásainak nagyjából az volt a lényege, hogy amíg ő egyszerű vidéki ember, aki a melósokat képviseli, addig a fideszes és KDNP-s politikusok ficsúrok, akik nem foglalkoznak a nép valódi problémáival.

Ha már a Jobbik elnöke ennyit használja a ficsúr szót, megnéztem, hogy A magyar nyelv értelmező szótára mit mond a pontos jelentéséről:

„FICSÚR főnév  Előkelősködő, piperkőc, nyegle modorú fiatalember; dendi, jampec. Hetyke, ostoba, szemtelen ficsúr.

Jakab Péter szerint tehát a kormánypárti képviselők előkelősködő, piperkőc, nyegle modorú fiatalemberek, továbbá dendik, jampecek, hetykék, ostobák és szemtelenek. 

De milyen ember vajon a Jobbik mélyen tisztelt elnöke? A hiteles jellemzés megalkotásához érdemes megtekintenünk, hogy Jakab hogyan kommunikál egy valódi „melóssal”, akinek a legnagyobb bűne az, hogy végezni próbálja a munkáját. (A cenzúrázatlan felvételt, ami a Jobbik miniszterelnök-jelölt-jelöltjének közösségi oldaláról „véletlenül” lemaradt, a Vasarnap.hu hozta nyilvánosságra.)

Már múlt hét csütörtökön (amikor a felvétel első fele megjelent Jakab Péter Facebook-oldalán) az volt a benyomásom, hogy a történet úgy egyszerűsíthető le,

hogy a ficsúr nem hagyja dolgozni a melóst. 

De objektíve is ficsúr-e Jakab Péter? Ha szépen, sorjában végigmegyünk a pejoratív szó jellemzőin, akkor kiderül az igazság. 

Előkelősködő?

Abszolút. Gyurcsány Ferenc pincsikutyája azt hiszi, hogy csak azért, mert jelenleg ő vezeti a Jobbik nevű balliberális gittegyletet, mindent megtehet a bő egyperces felvétel alatt végig lekezelően beszél (ordibál) a munkagépet vezető emberrel. Sőt, meg is fenyegeti, hogy „jön majd a feljelentés”.

Piperkőc?

Talán ez az egyetlen, ami nem igaz rá. 

Nyegle modorú?

Ez viszont annál inkább. Sőt, a videó alapján kétséges, hogy Jakab Péter esetében egyáltalán lehet-e modorról beszélni. Mert az egy dolog, hogy Orbán Viktorhoz hogyan szokott szólni az Országgyűlésben, a munkagépes „melóssal” szemben még ennyire sem türtőztette magát.

Fiatalember?

A maga 40 éves életkorával a politikában minden, csak nem öreg.

Hetyke?

Igen. Az előkelősködőnél mindent leírtam erről.

Ostoba?

A kommunikációjában a „dolgozók” érdekeit képviselő, vidékiségét büszkén hirdető politikusként meglehetősen bugyuta megnyilvánulásnak számít, amikor a fentebbi videó végén megkérdezi, hogy kell-e rendszám a munkagépre…

Szemtelen?

Eddig is tudtuk, hogy az, de ahogy a „melóssal” beszélt, az tényleg minősíthetetlen. Normális ember a kutyájához különbül szól.

Az ítélet

Objektív szempontok alapján megállapítható, hogy Jakab Péter megjelenése, viselkedése és személyisége szinte mindenben megfelel a ficsúr kritériumainak. Hiába próbálja tehát előadni a nép egyszerű gyermekét, a parizeres-pirosaranyas miskolci szabadságharcost,

valójában tényleg csak egy ficsúr.

Abból is az idegesítőbb fajta.

 

Horváth Tamás

 

Jakab Péter igazi arca: trágárkodik és perrel fenyeget – íme a cenzúrázatlan videó

Rétvári: A Jobbikot zsebre vágták az oligarchák

 

Kiemelt képünk forrása: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre