Érezzék, hogy az anyaország foglalkozik velük

A Rákóczi Szövetség táborai évente változó, de mindig a magyar identitást erősítő tematikával zajlanak - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Baján.

Potápi Árpád János az idei bajai táborba ellátogatva közölte: ahogy a táborok országszerte, úgy a Rákóczi Szövetség táborai is megnyitották kapuikat. Emlékeztetett: Baján huszadik alkalommal rendeznek találkozót a szórványból érkezett gyerekeknek, ezúttal a magyar mondák kerülnek középpontba, az őstörténettől egészen II. Rákóczi Ferenc koráig. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a határon túli településeken élő magyar családok is érezzék, hogy „az anyaország foglalkozik velük”, és a táborok révén új élményekkel, ismeretekkel gazdagodjanak.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: „a magyarságtudat kialakulása nemcsak a származáson múlik, hanem a kulturális nevelésen, a használt nyelven, de legfőképpen az identitáson”.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, egyben a bajai tábor szervezője kiemelte: az első találkozót még akkor tartották meg, amikor a Rákóczi Szövetség létrehozta a Kárpát-medencében azt a helyi szervezet- és programhálózatot, amely már nemcsak a Felvidék, hanem Kárpátalja, Erdély és a Délvidék irányába is megnyitotta tevékenységét. Elmondta, szervezőtársaival Nyugat-Bácska tíz települését, az ott működő általános iskolák magyar nyelvű harmadik és negyedik osztályainak tanulóit célozták meg. Az államtitkár kiemelte: a találkozók feladata évről évre, hogy – összehozva a Nyugat-Bácska magyar gyermekeit – a fiatalok megismerjék egymást és kapcsolatokat alakítsanak ki. 

„Egy nemzet vagyunk, ami Európában egyedülálló módon hét utódállamban éli a mindennapjait, de nagyon fontos, hogy a határokon átívelő közös gondolkodás, illetve világlátás, a közös kultúra megjelenjen és meg tudjon erősödni a szórványtelepüléseken élők körében is”

– fogalmazott.

A Rákóczi Szövetség 16 nyári tematikus táborába ötezer diákot és tanárt vár. A találkozóknak a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpont biztosít helyszínt, továbbá a bajai anyanyelvi tábor mellett Székesfehérváron színjátszó-, Orfűn, Nyékládházán pedig vitorlástáborok várják a fiatalokat. A szövetség minden korosztályra gondol, hiszen az általános iskolás és középiskolás gyerekek mellett augusztus utolsó hetében a főiskolások és egyetemisták találkoznak, hogy a fiatalokat érintő kérdésekről közösen gondolkodhassanak – közölték.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára megtekinti a Rákóczi Szövetség határon túli általános iskolás gyerekeknek szervezett bajai anyanyelvi táborát a Szent László Általános Művelődési Központban 2021. július 5-én. MTI/Kiss Dániel

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre