Vádat emeltek tíz ember ellen a Vatikánban

Vádat emeltek a Vatikánban egy olasz érsek és kilenc másik személy ellen többek között sikkasztás, csalás, pénzmosás, zsarolás és hivatali visszaélés miatt – közölte a Szentszék szombaton.

A vatikáni büntető törvényszék elnöke, Giuseppe Pignatone bíró döntése értelmében a 73 éves Angelo Becciu érseknek és társainak július 27-én kell megjelennie a bíróság előtt.

Az érseket Ferenc pápa tavaly szeptemberben egy másik kétes ügylet miatt felmentette a tisztségéből. Akkor Becciu 100 ezer eurót adományozott a Szentszéktől egy olyan alapítványnak, amelynek Becciu fivére volt a vezetője.

Az érintettek – köztük az érseken kívül a Vatikán négy másik volt tisztségviselője – a Vatikán egy 350 millió eurós londoni ingatlanbefektetését intézték, ekkor követték el a bűncselekményeket.

Az első számú gyanúsított Gianluigi Torzi, aki 15 millió eurót csalt ki a Vatikántól a londoni ingatlan tulajdonjogának az átengedéséért. A közvetítő Londonban várja az olasz kiadatási eljárás végét.

Az ügyben, amelyben a gyanú szerint felelősség terhel két, Svájcban bejegyzett, továbbá egy amerikai és egy szlovéniai illetőségű gazdasági társaságot is, két éve indítottak nyomozást az olasz és a vatikáni hatóságok.

Az Egyház nem tussol el semmit

Legtöbbször talán az a vád éri katolikus Anyaszentegyházat, hogy eltussol mindent, amit lehet, és kétségbeesetten próbálja a bűnben széthulló rendszerét összetartani. Az igazság viszont épp az, akár a szexuális bántalmazásos ügyeket, akár a Vatikánban forgó pénzek körüli nyomozásokat tekintjük, azt kell megállapítani, hogy nincs még egy olyan szervezet a világon, amely ennyire jól strukturáltan és szervezetten lépne fel a berkein belüli visszaélésekkel szemben.

(MTI/Vasarnap.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!