Három robbantás egy hét alatt – Kongóban ez az átlag

Feltehetően iszlám szélsőségesek támadták meg a kelet-kongói Beni városát szerdáról csütörtökre virradóra, ahol egy éjszaka alatt legalább tíz emberrel végeztek.

A Reuters jelentése szerint több házat felgyújtottak, majd a házakból menekülő emberekre tüzet nyitottak, némelyekre pedig macsétákkal támadtak rá.

Másnap reggel a helybéliek elözönlötték az utcákat, tüntetve a térség elégtelen biztonsága miatt.

Kathembo Ngeleza, az egyik tüntető arról számolt be, hogy addig csak ők, legalább tíz holttestet láttak kocsikon elszállítani a hullaházba.

Ezek is érdekelhetik

„Nem tudjuk a hatóságok mit csinálnak. Alapból meg kéne, hogy védjék a polgáraikat, erre itt vagyunk megint…”– fogalmazott Ngeleza.

Évek óta fegyveres milíciák tartják rettegésben a többségében keresztény Kongót. A legnagyobb ilyen terrorszervezet az Iszlám Államhoz is kapcsolódó Egyesült Demokratikus Erők (ADF). Legfőbb tervük egy iszlám kalifátus létrehozása Közép-Afrikában.

2017 óta, egyedül Beni városában már több mint 1200-an estek áldozatául a terrorista csoportnak.

Robbantássorozat

Június 27-én szintén az ADF bombát robbantott Beni Emmanuel-Butsili plébániáján.

A plébános elmondta, hogy a robbanás közvetlenül a vasárnapi szentmise kezdete előtt történt.

„Reggel hat órakor történt a robbanás, mikor a mise még nem kezdődött el. Két anyuka komolyan megsérült, őket azonnal kórházba szállították”– közölte Isidore Kambale Masingo atya.

A beszámolók alapján a házi készítésű bombát a legelső sorba rakták, ahol a kórus a hangszereit szokta pakolni.

A szentmise megcélzásával  a terroristák feltehetően nagy tömegben akartak robbantani. 

A templomot ért robbanás után egy bár előtt egy öngyilkos merénylő robbantott. Előző nap, 26-án pedig a város külvárosában robbantottak fel egy benzinkutat.

Új remény

A Covid-19 járvány miatt kialakult válsághelyzetre, és az ezzel párhuzamosan terjedő éhínségre Magyarország a Hungary Helps Programon keresztül élelmiszersegélyezéssel válaszolt.

A Mbuji-Mayi városában működő Centre Ophtalmologique St Raphaël szemklinika dr. Hardi Richárd magyar szemorvos vezetésével évi több mint 10 ezer beteg számára teszi lehetővé az szemorvosi ellátást olyan régióban, ahol egyáltalán nem férnek hozzá szemészeti szakellátáshoz a betegek. Speciális retinaműtéteket az egész országban egyedül itt végeznek.

A Hungary Helps Program az Afrikáért Alapítvány által működtetett College Othniel Szakközépiskola infrastrukturális fejlesztését, valamint műhelyek és szaktantermek kiépítését is támogatta, mely által a több mint 14 millió lakosú főváros, Kinshasa szegénynegyedében szakképzési tevékenység indulhatott el.

 

Kiemelt képünk forrása: Twitter

'Fel a tetejéhez' gomb