Jobb, ha tudják: az Atya az anyaisten, de Jézus sem Úr már, csak fivér

A Katolikus.ma számolt be a hildesheimi püspökség kis kézikönyvéről, amely néhány szemléletes példán keresztül próbálja meg bemutatni, milyen kifejezéseket illő használni ezentúl, elkerülvén ezen nyelvi újításokkal, hogy bárkit is megbántsunk. Christianity at its best – mondaná a művelt skót.

A hildesheimi püspökség általános helynöki hivatala külön ügyosztályt hozott létre a nemek egyenlőségének biztosítására. Az ügyosztály a nemekre érzékeny beszédről nemrégiben összeállított egy 17 oldalas szamárvezetőt, amit aztán a plébániákra és a püspöki intézményeknek is szétküldtek – írja a Katolikus.ma.

Az elmúlt 30 év tudományos kutatásaira hivatkozva a püspökség közli, mivel a hétköznapi szóhasználatban a hímnem sokkal általánosabban fordul elő, a nőkre ezért biztos nem gondol senki. Ezentúl a nőket nem csak „bele kell érteni a fogalmakba, hanem konkrétan meg is kell nevezni”.

„A szentmise nyelvezetét is hozzá kell igazítani a nemekre érzékeny beszédmódhoz. »Úr, atya, király, bíró, uralkodó – anya, vigasztaló, Szentlélek hatalma, szeretet – Melyik istenkép segít bennünket hitéletünkben és szólít meg minket?«– olvasható az útmutatóban. Tovább olvasva az az érzésünk támad, mintha az »Úr« szót szándékosan kerülni akarnák, példának okáért az »Úristen« szó helyett a »Te, Istenünk« kifejezést javasolják, az »Isten Atyánk« pedig a »Jóisten, aki Atyánk és Anyánk vagy« nyelvi leleménnyé avanzsált. Az »irgalmas Úr« is kilóg a nemekre érzékeny beszéd kereteiből. A javaslat szerint ehelyett Istent közvetlenül kell megszólítanunk a »Te, Isten, aki irgalmas vagy« szavakkal. A felsoroltakhoz hasonlóan az »Úr Jézus Krisztus« sem felel meg az új követelményeknek, ezért az egyházmegyében a »Krisztus testvérünk« kifejezést kell alkalmazni”– idézi a hildesheimiakat a katolikus portál.

A teljes írást ide kattintva olvashatják.

Az amerikai evangélikus egyház megválasztotta első nyíltan transznemű püspökét

A Pride nem bűn, hanem megváltás, a szabadulás ígérete

 

Kiemelt képünk forrása: Lifesitenews

Iratkozzon fel hírlevelünkre