Az amerikai evangélikus egyház megválasztotta első nyíltan transznemű püspökét

Megan Rohrer tiszteletes lelkes LMBTQ-aktivista.

Történelmet írt az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház, mikor Megan Rohrer tiszteletest megválasztotta a mintegy 180 lutheránus gyülekezetet tömörítő, Sierra Pacific zsinat püspökévé.

Az első nyíltan transznemű püspök

Megan Rohrer kaliforniai lelkész ugyanis az első nyíltan transznemű személy, akit egy nagy amerikai keresztény felekezet püspöki tisztségébe emeltek. A tiszteletest hat évre nevezték ki a Sierra Pacific zsinat élére. A szinódus egyébként 180 gyülekezetet foglal magában Észak-Kaliforniában és Észak-Nevadában, több mint 36 000 egyéni taggal és mintegy 13 000 vasárnaponként megjelenő hívővel.

transznemű, evangélikus püspök

A kép forrása: Meghan Rohrer Facebook-oldala

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy lutheránus vagyok. Megválasztásom állandó emlékeztetőül szolgáljon arra, hogy Isten mesés szeretetét soha nem korlátozhatja mások véleménye, vagy törvényhozása” – mondta a 41 éves Rohrer lelkész, akit július 1-jén iktatnak majd be püspöki hivatalába.

Rohrer sok tekintetben úttörő, ugyanis ő volt az első lelkész, akit az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház transzneműként felszentelt 2006-ban és most ő lett az első transzszexuális püspök is. Az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyház elnöklő püspöke, Elizabeth A. Eaton nyilatkozatában elmondta, hogy a Sierra Pacific Zsinat azért választotta Rohrert püspöknek, mert rendkívüli vezetői adottságokkal rendelkezik.

Fiatalkori atrocitások

A transznemű püspököt fiatal korában számtalan inzultus érte „mássága” miatt. Kirúgták a Sioux Falls-i templom ifjúsági csoportjából amikor kiderült, hogy a saját neméhez vonzódik. A város lutheranus Augustana Egyetemén pedig a csoporttársai, akikkel együtt járt a vallásórákra, nyilvánosan imádkoztak és énekeltek érte, hogy ezzel hátha megszabadítják a „meleg démonjaitól”.

transznemű, evangélikus püspök

A kép forrása: Meghan Rohrer Facebook-oldala

LMBTQ-aktivista

Rohrer 2014 óta a San Francisco-i Grace Evangélikus Templom lelkésze, 2018 óta pedig a városi rendőrség vezető káplánja. Mindemellett lelkes LMBTQ-aktivista, aki minden fórumon fennhangon hirdeti a transzneműek jogait, kiváltképp a transzszexuális hajléktalanok és a keresztények védelmezője. Rendszeresen részt vesz utcai megmozdulásokon, nyilatkozik a sajtónak és még egy „Queer Eye” című tévésorozatban is szerepelt a családjával, hogy kiálljon a „másságért”.

„Túl kell kiabálnunk azokat, akik ki akarják jelenteni, hogy vannak olyan embertípusok, amelyeket Isten nem szerethet” – hirdeti Rohrer tiszteletes.

transznemű, evangélikus püspök

Megan Rohrer családi fotója – A kép forrása: Meghan Rohrer Facebook-oldala

Korszellemhez igazodás

Az Újszövetség egyértelműen meghatározza a püspökség feltételeit:

„Szükséges tehát, hogy a püspök legyen feddhetetlen, egyfeleségű férfi; megfontolt, józan, tisztességes, vendégszerető, tanításra alkalmas” (1 Timóteus 3:2)

Az amerikai lutheránus egyház tehát a kinevezéssel homlokegyenest szembe megy az egyik alapító elvével, a Sola Scripturával, azért, hogy a modern korszellemhez igazodjon.

Transzneműséget népszerűsítő könyvből olvasott fel elsősöknek egy szexshopot vezető tanárnő

Új-zélandi súlyemelő lehet az olimpiák első transznemű versenyzője

Forrás: APNews, Hetek

A kiemelt kép forrása: Meghan Rohrer Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre