Ha keresztényt ölnek, az nem gyűlöletcselekedet

2019 májusában halálra kínozva találták meg a 86 éves görög származású, de török keresztény állampolgár Zafir Pinaris holttestét otthonában, Imbros szigetén. A bíróság szerint nem történt gyűlöletcselekedet.

Több szomorú döntés is született a tárgyalás során, azonban miután a bíróság kitiltotta a tárgyalásokról az egyik legnagyobb török emberi jogi szervezetet, nem sok jóra lehetett számítani.

Három gyanúsítottat tartóztattak le, az egyikük rövid idővel bebörtönzése után meghalt. A két másik tettes 15-15 évet kapott fosztogatásért, egyikük pedig életfogytiglant megtervezett és szándékosan elkövetett emberölésért.

Inci Incesağır, a tárgyalásokról kitiltott emberi jogi szervezet ügyvédje szerint az eset egyértelműen kimeríti a gyűlöletcselekedet fogalmát.

Ezek is érdekelhetik

„Létezik egy olyan felfogás Törökországban, miszerint, »ha valaki görög, akkor biztos gazdag, a vagyona pedig minket kéne illessen, nem a görögöket«. Innentől fogva azt gondoljuk, az esetet gyűlöletből elkövetett gyilkosságnak kéne nyilvánítani, kérelmünket azonban a bíróság elutasította”– idézte az ügyvédet az International Christian Concern.

Imbros szigetén a török hatóságok etnikai tisztogatást végeztek. Az 1960-as évekig egy többségében görögök által lakott sziget volt, míg a helybéli keresztények elleni intézkedéseket be nem vezették.

Bűnbakként használják a keresztényeket

 

Kiemelt képünk forrása: ICC

'Fel a tetejéhez' gomb