Orbán: Jankovics Marcell megmutatta, miért harcolunk

Jankovics Marcell küldetése az volt, hogy megmutassa, miért harcolunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a május végén elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a nemzet művésze temetésén kedden Budapesten.

A Farkasréti temetőben tartott búcsúztatáson a kormányfő beszédében kiemelte: „amikor eljött a mi időnk”, hosszú évekig értetlenkedett és várta, hogy Jankovics Marcell visszavágjon azoknak, akik korábban kiszorították és félrelökték. Elégedetlenkedett és sürgette, hogy mire vár még, és évek kellettek, hogy megértse, hiába vár, mert Jankovics Marcellnek más küldetése volt – magyarázta.

Hangsúlyozta: az ő küldetése abban állt, hogy megmutassa, miért harcolunk, mit kell megvédenünk, hogy a harc „ne keményítse meg végzetesen a szívünket”, és a legdurvább csatákban is emberek maradhassunk. Megmutatta, hogy nem a legyőzendő ellenfél számít, hanem azok, akikért és amiért valóban harcolunk; figyelmeztetett, hogy hiába aratjuk sorban a győzelmeket, ha nem vigyázunk, a kultúránk örökre eltűnik.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre