Hatalmas energiát sugárzott az Ipoly Feszt Pengető színpadának programja

Nagyon nagy szomjúság mutatkozott már, hogy végre élőben és közösen dicsőíthessük Istent fantasztikus zenével!

A tanév zárása utáni első nyári hétvégén került sor az idei Ipoly Fesztre. Az összművészeti fesztivál számos műfaj rajongója számára kínált gazdag programot. A 12 településen párhuzamosan folyó kulturális kínálat egyik különlegessége volt a márianosztrai Pengető keresztény könnyűzenei színpad a hazai stílus ismert előadóival. A község és a pálosok közösségének őszinte vendégszeretetét élvező rendezvény sokakat vonzott a környékről és az ország távolabbi pontjairól is. Az előadók (Mező Misi, Andelic Jonathan Jota, Szabó Balázs és az Eucharist) mindent beleadtak, hogy a dicsőítés közösségi élménye intenzív módon átélhető lehessen minden résztvevő számára.

Fesztivál szabadon, maszk nélkül

Rétvári Bence, az Ipoly Feszt fővédnöke a Pengető keresztény könnyűzenei színpadon köszöntötte az összesereglett közönséget. Kifejezte háláját Márianosztra polgármesterének, Burikné Moóri Tamarának, aki teljes nyitottsággal igent mondott erre a programra. Az államtitkár nyomatékosította, hogy a kormány eltökélt szándéka a keresztény könnyűzene támogatása, mert ennek a műfajnak küldetése van. Mint fogalmazott: zenei stílus révén egyre több emberhez juthat el Isten üzenete. Ez az üzenet nyilván mindenkit másképpen érhet el, valakit éppen a könnyűzene révén – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője. 

Rétvári Bence államtitkár az Ipoly Feszt Pengető színpadán Márianosztrán, 2021-ben (Fotó: Bolyki Márton)

„Annak is örülök, hogy Magyarországon mi már tudunk ilyen rendezvényeket szabadon rendezni. Európa számtalan országában a közterületekre csak maszkviselés mellett lehet kimenni. Nálunk, hála Istennek, ilyenre már nincsen szükség. Ezért is öröm, hogy ez a fesztivál létrejöhetett, hiszen más országokban ez egyáltalán nem magától értetődő” – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Az államtitkár az Eucharist együttes és Mező Misi koncertje előtt fogalmazta meg gondolatait a jelenlévőknek. Ennek apropóján személyes hangokat is megütött, amikor felidézte nagyjából két évtizeddel korábbi, keresztény könnyűzenei emlékét. „Gável Andrásék énekeltek a színpadon valamikor 1999 telén. Akkor ő és testvére már közismert előadók voltak ebben a világban. A Katolikus Ifjúsági Mozgalom önkénteseként lehettem jelen az eseményen, miközben őket körülvették a rajongók. Örülök, hogy velük közösen sokat tudunk tenni a keresztény könnyűzenei stílus fejlődése érdekében, és ennek újabb és újabb területei nyílnak meg. Ez abban is megnyilvánul, hogy a Vasarnap.hu Pengető rovata a keresztény könnyűzene hazai szaklapjává válhatott” – emelte ki a politikus.

Ipoly Feszt Pengető keresztény könnyűzenei színpad Márianosztrán 2021-ben (Fotó: Bolyki Márton)

Jézus Krisztus élő valóság – Ő a dicsőítés forrása

A délutáni és esti koncertfolyamot elindító szentmisén – ahol a zenei szolgálatot az Eucharist együttes látta el a Mise gitáron miseciklus és az eucharisztikus kongresszus korabeli himnuszának új zenei köntösbe öltöztetett előadásával – P. Vizi András pálos szerzetes a prédikációban kiemelte, hogy Jézus Krisztus él, és figyel ránk a vihartépett bárkában is, ám nem erőlteti ránk magát. A plébános szerint Európa ma azt hiszi, hogy Isten alszik. Sőt azt akarja, hogy aludjon, és ne szóljon bele az ember dolgaiba. A dicsőítés csak abból a hitből fakadhat, hogy tudjuk; Isten él az életünkben, nem pedig csak alszik. Az Eucharist együttes dalai – a pálos szerzetes szerint – éppen azért hitelesek, mert ebből az élő isteni valóságból és jelenlétből merítenek.

Szabó Balázs az Ipoly Feszt Pengető színpadán 2021-ben (Fotó: Bolyki Márton)

Az előadók mindent beleadtak a karantén után

A szentmise után Szabó Balázs „csapott a billentyűk közé”, egy fergeteges, táncra hívó koncertet adva. A jelenlévőkön egyértelműen érezhető volt, hogy a hosszú ideje csak a négy fal között megélt „közösségi” programok sok gátlást felhalmoztak bennünk, az énekes energikus előadásmódja és szeretete azonban idővel mindenkit kimozdított önvédelmi zugaiból.

A Pengető kérdésére a gospelénekes elmondta, hogy fantasztikusan jó volt egy év után újra élőben zenélni, az embereket élő eseményen Isten szeretete felé irányítani. „Még egy olyan három órát bírtam volna! Viccen kívül, szívesen újrakezdeném így egy óra után is a színpadon” – tette hozzá.

Andelic Jonathan Jota egyszemélyes előadása is a mennyei trón elé repített mindenkit. Az énekes a színpad előtt táncoló és vele közösen éneklő gyerekeket látva megjegyezte: „Biztosan nem véletlen, hogy Jézus azt mondta, hogy legyünk olyanok, mint a gyermekek! Fantasztikusak vagytok” – mondta lelkesen az idei A Dal döntőse és közönségdíjasa az akusztikus előadásmódban.

Gyerekek dicsőítik Istent az Ipoly Feszt Pengető színpadának koncertjei alatt 2021-ben (Fotó: Bolyki Márton)

A Pengető színpad programfolyamára Mező Misi és az Eucharist közös koncertje tette fel a koronát. Az akusztikus, unplugged-os megszólalással az előadók kicsalogatták a közönség énekhangjait is, akik így nap végére újra átélhették Isten dicsőítésének közösségi élményét. A Gável testvérek és Mező Misi közös szerzeménye a Szentháromságról jelenlévők nagy kedvence lett, amit a ráadásban már mindenki egyszerre énekelt.

 

 

Az Ipoly Feszt kihagyhatatlan programokkal vár minket

Iratkozzon fel hírlevelünkre