Baloldalon mégsem olyan nagy a barátság

Az MSZP elnöksége felfüggesztette Molnár Gyula volt elnök párttagságát - közölte az ellenzéki párt a Facebook-oldalán.

A tájékoztatás szerint az elnökség egyhangúlag hozta meg a döntést. Ugyancsak egyhangúlag döntöttek arról, hogy Baranya megye 2. számú országgyűlési egyéni választókerületében visszavonják előválasztási jelöltjüket. A jelöltet, Szakács László országgyűlési képviselőt május közepén mutatta be Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan társelnök.

A közleményben azzal indokoltak,

az elnökség tudomásul veszi, ha egyes jelöltek nem kívánják képviselni a párt új szociáldemokrata politikáját és nem támogatják új szövetségi politikát – amely a szociáldemokrata-újbaloldali-zöld pártok összefogására épül -, és ezért más politikai közösségben képzelik el politikai jövőjüket. „De egyértelművé tesszük, hogy az ilyen döntés a politikai közösségünk, és szövetségünk kötelező elhagyását is jelenti” – fogalmaztak.

A szocialisták azt írták, céljuk az, hogy az előválasztáson minél több olyan jelölt váljon közös képviselőjelöltté és a Fidesz kihívójává, akinek velük együtt az a célja, hogy szabad, igazságos, szolidáris és zöld Magyarországot hozzanak létre, továbbá hitelesen képviseli is ezt a programot.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) előválasztási miniszterelnök-jelöltje szombaton pártja újbudai jelöltjeként mutatta be Molnár Gyulát.

Molnár Gyula a Facebook-oldalán aznap azt írta: az MSZP, a Párbeszéd és a DK vezető testületeinek megállapodása értelmében e három párt közös jelöltjeként vág neki az előválasztásnak. Közölte, a három párt megállapodása azt is tartalmazza: amennyiben jövőre ismét egyéni mandátumot szerez, a DK frakciójában folytatja tovább parlamenti munkát.

Párttársa, Harangozó Tamás országgyűlési képviselő úgy reagált, Molnár Gyula azzal, hogy egy másik párt színeiben és másik párt frakciójában kíván beülni, egyben azt a döntést is meghozta, hogy egy másik párt színeiben is kíván politizálni a jövőben.

Molnár Gyula 2016 és 2018 között volt az MSZP elnöke, 2018-ban a rossz választási eredmény miatt mondott le. 1994 és 2010 között volt a párt országgyűlési képviselője, majd 2018-tól ismét bekerült a parlamentbe.

A képviselő a 2000-es évek elején vezető fővárosi szocialista politikusként tevékenykedett, 2002 és 2010 között a XI. kerület polgármesteri tisztségét töltötte be.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Molnár Gyula, az MSZP vezérszónoka felszólal a felsőoktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 1-jén. MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre!