Párbeszéd a Szentszék és a protestáns egyházak között

A Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke találkozott a református egyház elnökségével.

Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke magyarországi látogatása során találkozott Balog Zoltánnal, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnökével és Molnár János presbiteri elnökkel - tájékoztatta az MRE kommunikációs osztálya szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a zsinat elnökei bemutatták egyházuk 450 éves történetét és „hitvallásos önazonosságát”. Beszámoltak az üldözött keresztények megsegítésére indított magyarországi kezdeményezésekről és a menekültek között végzett egyházi szolgálatról.

Kurt Koch ismertette a Szentszék és a protestáns egyházak között jelenleg a világban zajló párbeszédet. A beszélgetésen szó volt a keresztény felekezetek összefogásáról és egységtörekvéseiről mind Magyarországon, mind Európában.

A tájékoztató szerint érintették azokat a szociáletikai kérdéseket, amelyek ma az egyházakon belül is megosztó véleménykülönbségekhez vezethetnek, a többi között az azonos neműek házasságával kapcsolatos egyházi álláspontokat.

„Az ezekkel kapcsolatos kritikus párbeszédre mind az egyházon belül, mind az egyházak között nagy szükség van, figyelemmel a Szentírás tekintélyére és az egyházi hagyományra” – írták.

A bíboros szükségesnek nevezte, hogy az ökumenikus párbeszéden belül több szó essen az egyház és állam viszonyának teológiai kérdéseiről – olvasható a közleményben.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke Pannonhalmán ökumenikus vesperást vezet a bencés szerzetesközösség és a testvéregyházak képviselőinek jelenlétében 2021. június 8-án. Forrás: Youtube/Pannonhalmi Főapátság

Iratkozzon fel hírlevelünkre!