Birodalmi problémák

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az Egyesült Államok a birodalmak jellegzetes problémáival szembesül, meg van győződve saját hatalmasságáról, és biztos léptékkel halad a Szovjetunió útján.

Putyin a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum keretében a világ nagy hírügynökségeinek vezetőivel tartott videokonferencián beszélt erről. Szavait a TASZSZ hírügynökség idézte. Az orosz elnök szerint a kongresszusból és más helyekről folyton fenyegetéseket lehet hallani Moszkvának címezve, és a fenyegetőzők szemlátomást abból indulnak ki, hogy az Egyesült Államok gazdasági, katonai és politikai ereje akkora, hogy ezt megtehetik.

„A volt Szovjetunió egykori állampolgáraként elmondom, hogy mi itt a gond.

A birodalmak gondja az, hogy olybá tűnik számukra, hogy olyan hatalmasak, hogy megengedhetnek maguknak kisebb tévedéseket és hibákat.

Ezeket megvesszük, azokat megfélemlítjük, ezekkel megállapodunk, azokat elhalmozzuk gyöngyökkel, amazokat pedig megfenyegetjük hadihajókkal. És ez megoldja a problémákat. A problémák mennyisége pedig egyre nő, és elérkezik egy pillanat, amikor már nem lehet megbirkózni velük.

Az Egyesült Államok biztos léptekkel, szilárd lépésekkel halad egyenesen a Szovjetunió útján” – fogalmazott az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin másfél hét múlva, június 16-án találkozik Genfben Joe Biden amerikai elnökkel. Ez lesz Biden első találkozója Putyinnal hivatalba lépése óta. Néhány órával a hírügynökségi vezetőkkel tartott videokonferencia előtt Putyin azt mondta a szentpétervári fórum egyik panelbeszélgetésén, hogy a genfi találkozón meg kell próbálni megtalálni a módját az orosz-amerikai kapcsolatok javításának. Putyin álláspontja szerint Oroszország és az Egyesült Államok között nincsenek nézeteltérések, de az amerikai fél nem titkolja, hogy fel akarja tartóztatni Oroszország fejlődését.

 

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay/Vasarnap.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre