Vándorkiállítást szerveznek a Gyurcsány-terrorról

2006 tüntetés

A 2006-os Gyurcsány-terror eseményeit bemutató országjáró vándorkiállítást rendez a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a Nemzeti Jogvédő szolgálat (NJSZ) kezdeményezésére – jelentette be a CÖF-CÖKA szóvivője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A 2006. október 23-án vérvörösre festett köztársaságról szóló vándorkiállítás, amelynek anyagát a települések közterületein fogják bemutatni, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének 15. évfordulóján, vagyis szeptember 17-én indul útjára – közölte ifj. Lomnici Zoltán.

A fényképeket, a rendőrterror során használt fegyvereket és eszközöket bemutató tárlat mellett fórumokat is tartanak majd, amelyeken 2006 hősei, a jogsértések érintettjei számolnak be a történtekről.

A szóvivő elmondta: ezzel egy időben javaslatot tesznek egy civil igazságtételi bizottság felállítására, amely a rendőrségi bűncselekményeket, az eseményeket követő bírósági gyakorlatot, illetve a közhatalom által elkövetett alapjogsértéseket vizsgálja majd. Annál is inkább, mert Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök jogi felelősségre vonása elmaradt – közölte ifj. Lomnici Zoltán.

Gaudi-Nagy Tamás, a NJSZ ügyvezetője úgy vélekedett:

a vándorkiállítás annál is inkább aktuális, mert az a politikai elit, amelynek érdekében történt a rendőrterror, arra készül, hogy ismét hatalomra kerüljön, illetve máig tagadja a jogsértéseket, és azt ígéri, hogy ott folytatja, ahol korábban abbahagyta.

Továbbá a kiállításnak az a célja, hogy a fiatalok számára, akik koruknál fogva már nem voltak tanúi a történteknek, felelevenítsék a 2006-os eseményeket, amelyek a hatalom érdekét szolgáló szisztematikus terrornak feleltek meg, mert a tudatébresztés morális és nemzetpolitikai felelősség – fogalmazott.

Hozzátette: Gyurcsány Ferenc esetében az igazságtételi bizottság vizsgálata azért is szükséges, mert a terrorcselekmény el nem évülő bűncselekmény.

Gőbl György, a kiállítás szervezésében szintén részt vevő Közhatalom Jogsértettjei Egyesület elnöke azt mondta, nem a békés tüntetők, hanem a rendőrök kezdeményezték az erőszakot 2006. október 23-án, amikor a rendőrök minden ok nélkül vertek véresre embereket.

A jogsértések sértettjei közül csak kevesen kaptak elégtételt 2010 előtt – tette hozzá –, azonban örültek annak, hogy 2010 után több mint 200 jogsértett kapott kártérítést közel 250 millió forint értékben. Kiemelte azt is: a jogsértéseket elszenvedettek teljes mellszélességgel a kiállítás mellett állnak és örülnek a lehetőségnek.

Nagy László, akinek az egyik szemét gumilövedékkel kilőtték a tömegoszlatás során, közölte, a rendőrök ahelyett, hogy az előírások szerint lábra lőttek volna, célzott lövéseket adtak le az emberek fejére. Ennek következményeként neki a szájpadlásán keresztül operálták meg az egyik szemét, amelyre megvakult – számolt be a történtekről az egykori tüntető.

Az is elhangzott, hogy a CÖF-CÖKA várja mindazok jelentkezését, akik 2006-ban jogsérelmet szenvedtek el, de történetük eddig titokban maradt. Továbbá adománygyűjtést is indítanak a vándorkiállítás finanszírozása érdekében.

A sajtótájékoztatón ifj. Lomnici Zoltán arra a felvetésre, hogy a baloldalon felmerült egy új alkotmány elfogadásának lehetősége akár az egyszerű parlamenti többség megszerzése mellett is, úgy reagált: ez jogi értelemben bűn, politikailag pedig kivitelezhetetlen és a demokrácia lábbal tiprása.

A szervezők az info@civilosszefogas.hu címre várják a 2006-os eseményeken készült fényképeket, videófelvételeket és személyes beszámolókat. Adományokkal is lehet segíteni a kiállítás megvalósítását, további infók itt érhetők el.

Vasarnap.hu/MTI

Kiemelt képünk forrása: gondola.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre