Már nem nagyon tagadják, hogy a koronavírus egy laboratóriumból szabadult ki

laboratórium

A brit titkosszolgálat szerint elképzelhető, hogy a világjárvány azt követően kezdődött, hogy a koronavírus kiszivárgott egy vuhani laboratóriumból.

Ami egy éve csupán álhírnek számított, mára már egy lehetséges opciónak tűnik. A járvány kitörése idejében még megalapozatlan rémhír úgy szólt, hogy a koronavírus valójában nem természetes körülmények között fejlődött ki, majd ugrott át egy közvetítő segítségével állatról emberre, hanem mesterségesen fejlesztették ki. A brit és az amerikai hírszerzés is vizsgálja, hogy a vuhani virológiai laboratóriumból szabadulhatott-e ki a vírus, miután Joe Biden elnök a múlt héten elrendelte az új koronavírus eredetének kivizsgálását – írja a The Times.

Kína korábban többször is tagadta, hogy ő lenne a vírus forrása

A laboratóriumi elméletet támogató tudósokat számos ellenvetést kaptak korábban kollégáik és a tudományos folyóiratok részéről. A mainstream tudományos világ ugyanis biztosan állította, hogy a vírus állatokról ugrott át az emberre.

Korábban a nyugati hírszerző szolgálatok is úgy vélték, hogy csak csekély esély van arra, hogy a vírus a denevérekből származó koronavírusokat vizsgáló laboratóriumból származik. Ez az álláspont azonban most úgy tűnik, hogy megváltozott.

Donald Trump akkori amerikai elnök még tavaly tavasszal állította, hogy bizonyítékokkal rendelkeznek arról, hogy a koronavírus a vuhani laboratóriumból származik. Bár ez az állítás a világ egyik nagyhatalmának legfelsőbb szintjén hangzott el, később mégis elsikkadt a szál. Mivel a Trump-adminisztráció nem mutatott be semmilyen bizonyítékot, ezért nem különösen tartotta megbízható információnak az elnök szavait a sajtó. A későbbiekben maga Trump sem erőltette ezt a szálat.

Facebook-tényellenőrzés

A koronavírus-járvány alatt a közösségi médiás óriáscég különös figyelmet szentelt a vírusról szóló álhíreknek. A gyanús megosztásokat és cikkeket megjelölték, sőt, a szélsőségesen hamis és félrevezető információkat törölték is. A vírus laboratóriumi eredetét firtató írások is ebbe a kategóriába tartoztak korábban, ám ez mostantól megváltozott. A Facebook bejelentette, hogy a jövőben se nem törli, se nem jelöli meg gyanúsnak az ezzel kapcsolatos híreket és posztokat.

Természetesen a mai napig sem lehet határozottan kijelenteni, hogy a vírus egy laborból szabadult el, vagy sem, ahogy azt sem, hogy mesterségesen vagy természetesen fejlődött ki. Csupán annyi biztos, hogy az idő előrehaladtával egyre több lesz a megválaszolatlan kérdés. Ez az eset remek példa arra, hogy ha valamit korábban összeesküvés-elméletnek tartottuk, de hitet érdemlő bizonyíték jelenik meg róla, onnantól kezdve a mainstream is hajlandó elfogadni azt, mint lehetséges opció.

Egy álhír szerint az oltottak nem köthetnek életbiztosítást

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre