Leszerel a legügyesebb magyar méregkereső kutya

Leszerel Közép-Európa első méreg- és tetemkereső kutyája, Falco. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a világon harmadikként hozott létre egy speciális méreg- és tetemkereső kutyás egységet. A 2013-as megalakulása óta is komoly részt vállal a ragadozómadár-mérgezések elleni küzdelemben. Falco, az egység alaptagja, hét kiemelkedően eredményes év után most nyugdíjba vonul.

A Deák Gábor vezette egység az elmúlt évek alatt komoly eredményeket ért el a mérgezésekkel kapcsolatos bűnesetek felderítésében. Több mint ezer terepi keresésben vettek részt, 585 mérgezéssel kapcsolatos bizonyítékot találtak, és ezzel az egyik legsikeresebb méreg-és tetemkereső kutyás egységnek számítanak a világon.

A hazai kutyás egység gondolata már 2010-ben megfogalmazódott az MME szakembereiben. A kezdet nem volt egyszerű, mert úgy kellett megtalálni a feladatra legalkalmasabb kiképzőt, kutyavezetőt és kutyát, hogy nem lehetett korábbi tapasztalatokra alapozni. Hasonló egység akkor még csak Spanyolországban és Olaszországban volt.

Falco a csodakutya (Forrás: Parlagisas.hu / Fotók: Deák Gábor és Horváth Márton)

A hároméves elkészítő munka után, a képzés végül a Helicon Life projekt keretében 2013-ban kezdődhetett el az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási és Kiképző Központjában. A kutyavezetői feladatokra az MME egyik korábbi önkéntesét, Deák Gábort választották ki, aki Falcóval egy négy hónapos speciális, a drogkereső kutyákéhoz hasonló kiképzésen vett részt. Falconnak a kábítószer helyett elhullott állati tetemeket és a leggyakrabban használt mérgeket kellett megtalálnia.

Falco az évek során az alapfeladatán túl más jellegű munkákban is részt vett. Gazdájával kutattak molnárgörény és lelőtt farkas után, kerestek áramütés miatt vagy gépi kaszálás során elpusztult állatokat. Továbbá hozzá kötődik az összes ragadozómadár-mérgezéssel összefüggő eredményes házkutatás is.

 

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)

Nagy és ijesztő, de ártalmatlan rovar a tőrösdarázs, nem kell félni tőle

Ne hagyjuk pusztítani az életterüket!

Harcolnak a tükörképükkel a tollasok

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!