Hálásak nekünk a bosznia-hercegovinaiak

A cél az, hogy a menekülttáborok környékén a környezeti terhelést felszámolják, és segítsenek az egészségügyi helyzet kezelésében, ennek érdekében magyar innovatív eljárásokat fognak alkalmazni. Többek között erről is beszélt Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a Spirit Fm Magyarország segít! című műsorában – közölte az ATV.

„Bosznia-Hercegovina nem az a klasszikus  humanitárius válságövezet, amelyben a Hungary Helps Program támogatásokat szokott indítani, viszont itt is nagy nehézségekkel néznek szembe a helyi közösségek”– nyilatkozta a Program bosznia-hercegovinai projekt-helyszíneit végiglátogató Azbej Tristan.

Az államtitkár elmondta: ennek a feszültségnek etnikai és vallási okai vannak. A bosnyák, a horvát és a szerb közösség a két nagy vallás, a kereszténység és az iszlám mentén válik ketté Bosznia-Hercegovinában.

Kiemelte: Magyarország szempontjából fontos a bosznia-hercegovinai helyzet, mivel érdekünk az, hogy a szomszédságunkban béke, stabilitás, és egy relatív jólét legyen. 

„Nagyon közel vannak Magyarországhoz ezek a hatások, így Magyarországot is érintik, illetve érinthetik”– közölte Azbej Tristan.

A migrációval kapcsolatban az államtitkár megjegyezte: „az elsősorban külföldről támogatott politikai extrém iszlamizmus megjelent az országban, ami megnehezíti a keresztény-muszlim együttélést”. Azbej Tristan emlékeztetett: „Magyarország határától 200 km-re az elmúlt években az Iszlám Állam lobogói lengtek, tehát itt van közvetlen közelünkben az iszlamizmus.”

A Hungary Helps Program templomépítést és iskola felújítást is támogatott Bosznia-Hercegovinában. „Azt is elmondták a helyiek, hogy már maga a gesztus is segítség a számukra, hogy másokat is érdekel, hogy mi van velük” – tette hozzá az államtitkár.

A teljes cikket ide kattintva olvashatják.

Iratkozzon fel hírlevelünkre