Európa legnagyobb lutheránus felekezete, a svéd egyház „transzegyháznak” nyilvánította magát

svéd zászló

A svéd egyház a honlapján közzétett nyílt levélben jelentette be, hogy mostantól „transzegyháznak” is lehet nevezni. A Személyes levél Önnek, aki transznemű című írást egyházi személyek hosszú sora írta alá, köztük papok és diakónusok is. A mostani lépés csak egyike az egyház tudatosan felépített LMBTQ-barát intézkedéseinek.

Olyan Istenben hisznek, aki mindenkit befogad

„Mi egy olyan egyházban és Istenben hiszünk, aki tárt karokkal fogadja az embereket hatalomtól, nemzeti határoktól, etnikumtól, nemi orientációtól, nemtől és genderidentitástól függetlenül.  Az emberiség a szivárvány minden színében teljesen csodálatos, és sokszínűségében végtelen. Különbözőek vagyunk, és ez jó. És Isten látta, hogy ez jó” – így szól a hitvallásuk. Majd hozzáteszik, hogy a fentiek alapján az egyház ugyanúgy transz emberekből is áll „ennélfogva az egyházat transzként is meg lehet határozni”. 

A levélben a svéd lutheránus egyház foglalkozik a mostanában oly divatos transznemű sportolók kérdésével is. Elítéli azt, ha a biológiai férfiakat nem engedik versenyezni a női versenyeken.

Az egyház nyilvános kiállása vegyes érzelmeket váltott ki a hívekből. Sokan dicsérték az LMBTQ-barát lépést, sokan pedig háborogtak ellene. Egy Twitter-felhasználó például ezt írta: „Ez a legmocskosabb és legundorítóbb szöveg, amit valaha olvastam. Köszönöm és viszlát.”

LMBTQ

A kiemelt kép forrása: Unsplash

Szélsőséges LMBTQ-szemlélet

A svéd egyház egyébként híres a liberális hozzáállásáról. Nem ez az első alkalom, hogy igyekszik az LMBTQ-közösség kedvére tenni. 2017-ben változtatásokat eszközölt azzal kapcsolatban, hogy a papság hogyan hivatkozzon az Atyaistenre. Az olyan kifejezéseket, mint az „Úr” és az „Ő” lecserélték a nemileg semlegesebb „Isten” kifejezésre. Döntésüket azzal indokolták, hogy teológiailag Isten túlmutat a mi nemi meghatározásainkon, hiszen Isten nem ember.

Pozsonyi evangélikus gyülekezet: LMBTQ jöhet, magyar vértanú szabadságharcos nem

2019-ben egy LMBTQ-könyvet adott ki Keresztény queer gyermekek címmel, amelyben Jézust queerként, Józsefet pedig transzvesztitaként mutatta be. Ugyanabban az évben a klímaváltozással riogató aktivistát, Greta Thunberget a legmagasabb piedesztálra emelték. Egy botrányos tweetben kijelentették, hogy „Greta Thunberg Jézus Krisztus utódja”. 

A svéd egyház az ország lakosságának több mint 60 százalékát teszi ki, 6,1 millió taggal büszkélkedhet. Ahogy látszik, sajnos elég erőteljesen és tudatosan terelgeti a nyáját az LMBTQ-szemlélet irányába.

Forrás: CBN News

A kiemelt kép forrása: Unsplash

Az amerikai evangélikus egyház megválasztotta első nyíltan transznemű püspökét

Az IKEA-nak annyira azért mégsem fontosak az LMBTQ-emberek, hogy a muszlim országokban is kiálljon mellettük

Iratkozzon fel hírlevelünkre