Összeállt a 2010 előtti MSZP–SZDSZ-koalíció

Ha tüzetesebben megnézzük, a jól hangzó 99 Mozgalom alapítói között semmilyen meglepetést nem találunk. Ismét színpadra lépnek a 2010 előtti világ figurái. Szemezgessünk kicsit a nevekből!

Egy korábbi írásunkban Francesca Rivafinoli szerzőtársam már adott egy tűpontos leírást a 99 Mozgalom lényegéről. Ő akkor csak néhány nevet fedett fel a Karácsony Gergely gründolta formáció alapítói közül, de tanulságos kicsit bővebben is megnézni őket, hogy pontos képet kapjunk, kikkel is készül a budapesti főpolgármester az Orbán-kormány leváltására.

Rögtön megkapja a szemünk Alföldi Róbert neve, akiről mindig is tudtuk, hová húz a szíve, de olyannyira nem új figura, hogy 2008-ban a Gyurcsány-kabinet nevezte ki a Nemzeti Színház élére. Szintén nem meglepő Andor László felbukkanása, akit Bajnai Gordon jelölt az uniós biztosi székbe 2009-ben. És ha már Bajnai Gordon, az alapítók között találjuk volt külügyminiszterét, Balázs Pétert is. Ha pedig egykori tárcavezetők: ezen a szinten Gyurcsány Ferenc kormánya is képviselteti magát Karácsony mozgalmában, méghozzá Bozóki András volt kulturális miniszter révén. 

Ferge Zsuzsa, Hajós András és Haraszti Miklós nevére pedig csak azok kaphatják fel a fejüket, akik azt gondolták, hogy a 2010 előtti folyamatokat meghatározó értelmiségnek ma már nincs ráhatása a baloldalon zajló eseményekre.

És aki még emlékszik a nagy sikerű 2002 és 2010 közötti időszakra, annak az sem meglepetés, hogy Majtényi László és Pusztai Erzsébet is ott van az alapítók között. Ahogyan Pogátsa Zoltán közgazdász is, aki Botka László pár hónapot megélt Fizessenek a gazdagok! programjának gazdasági alapjait tette le még 2017-ben.

A röpke felsorolásból is jól látszik, hogy a 99 Mozgalom alapítói ezer szállal kötődnek a 2010 előtti folyamatokat meghatározó holdudvarhoz, valamint a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányokhoz. Utóbbi annak fényében különösen érdekes, ha visszagondolunk 2013-ra:

Karácsony Gergely ugyanis akkor azért hagyta ott az LMP-t, sőt szakította ketté a pártot, hogy csatlakozhasson a „technokrata kormányfő” Együtt nevű mozgalmához. Ebből lett aztán az Együtt–PM.

Bajnai Gordon pedig mint tudjuk, Gyurcsány Ferencet követte a miniszterelnöki székben, miután 3 évet eltöltött fejlesztési miniszterként a kormányában. És mielőtt még az a vád érne, hogy erőltetett a Karácsony egyenlő Gyurcsány párhuzam, álljon itt ismét néhány példa. Az elvileg Karácsony Gergely által irányított budapesti városvezetés ugyanis hemzseg Gyurcsány embereitől. Rögtön itt van Draskovics Tibor, a BKK igazgatósági elnöke, aki először Gyurcsány pénzügyminisztere, majd igazságügyi és rendészeti minisztere volt. Érdemes pár szót ejteni Gál J. Zoltánról is, aki a Miniszterelnöki Hivatal államtitkáraként Gyurcsány egyik legfőbb bizalmasa volt, most pedig a Városháza stratégiai főtanácsadója. 

És ne feledkezzünk meg Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesről sem, aki nem mellesleg a DK egyik alelnöke és a 444 cikke alapján többször is úgy fogalmaz a városházi egyeztetéseken, hogy „erről meg kell kérdeznem az elnökömet”.

Rajtuk kívül kulcspozícióban van a főváros cégeiben Gyurcsány Ferenc korábbi testőre, és több DK-s elnökségi tag is. Gyurcsány Ferencet és Karácsony Gergelyt tehát most már nemcsak a múlt, hanem a jelen is összeköti, és nemcsak a Városházán, hanem a főpolgármester új mozgalmában is. És akinek még ezek után is kétségei lennének azzal kapcsolatban, hogy valójában ki irányít, annak álljon itt egy idézet egy 2004-es interjúból, a Mandiner zseniális találatának köszönhetően. A beszélgetésnek ugyanis a Tóka Gáborra vonatkozó részén kívül még egy, 2021-ben is releváns részlete van. Az életútját firtató kérdésre adott válaszában ugyanis Karácsony így fogalmaz:

Mivel nem voltak családi tradícióim, mindent magam építettem fel gondolatilag. Ebben a folyamatban nekem fontosabb volt, hogy mások miként gondolkodnak, mit tudok tőlük ellesni. Mások gondolatait sokszor ma is jobban ismerem, mint a magaméit.

Egy másik mondatában pedig azt állítja, hogy – bár határozott politikai preferenciái vannak – mint közvélemény-kutató sokszor úgy érzi – idézem – „nem is tudom, mi az én véleményem, annyira a másokéi érdekelnek”. Azt pedig mindenki döntse el maga, hogy meglátása szerint Karácsony Gergely változott-e 2004 óta.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!