Ezek a térképek sok mindent elárulnak a kereszténység helyzetéről

Térkép

A következő cikkben különböző kereszténységgel kapcsolatos térképeket láthatnak kedves olvasóink. Az általános statisztikai adatokon túl mutatunk térképet az Európában elkövetett abortuszokról, a válások sajnálatosan magas arányáról, de azt is megtudhatják, melyik európai országban hogy kívánnak boldog karácsonyt.

A világ vallásai

Kezdjük egy a világ lakosságának felekezeti megoszlását mutató térképpel! A piros a katolikus, a kék a protestáns, a lila az ortodox, a fekete az izraelita, a zöld a muszlim, a sárga a buddhista, míg a narancssárga/barna a hindu vallást jelzi. A térkép elég részletes, és érdekes lehet közelebbről is szemügyre venni. A nagy felbontású verziót itt találhatják.

A világ lakosságának felekezeti megoszlása (Forrás: Reddit)

Római katolikusok Magyarországon

A következő térképet Galambosi Eszter (ATLO019) készítette a 2011-es népszámlálás adatait felhasználva, és a magyarországi római katolikusok településenkénti megoszlását mutatja. Érdemes vetni egy pillantást a weboldalukra is, hiszen további nagyon látványos és interaktív térképeket találhatunk, többek között az egyéb, nagy történelmi egyházak (református, evangélikus, ortodox, görög katolikus, izraelita) megoszlásáról is.

Római katolikusok Magyarországon (Forrás: ATLO019)

Istenhit Európában és Észak-Amerikában

Komoly problémát jelent a nyugati világban az elvallástalanodás jelensége. Az alábbi térkép azok arányát mutatja, akik Európában és Észak-Amerikában istenhívőnek mondták magukat. Érdekes látni, hogy az Újvilágban mennyivel jobb a helyzet, mint az öreg kontinensen.

Istenhit Észak-Amerikában és Európában (Forrás: Facebook/Amazing Maps)

Az NDK határai a mai napig láthatók

A kommunizmus megtette a hatását Kelet-Európában, több tekintetben is. Ebből az egyik legszembetűnőbb a vallástól való eltávolodás jelensége. Ha ránézünk Németország felekezeti térképére, tisztán kirajzolódik a hajdani Német Demokratikus Köztársaság határvonala, hiszen a szürke szín az ateista/egyéb kategóriát takarja. Hogy a volt NSZK területén mennyien vannak, akik valóban gyakorolják is hitüket, vagy csak az adott felmérésben hívőnek vallották magukat, azt nem tudjuk. Az azonban biztos, hogy szépen kirajzolódik mind a katolikus Bajorország és Saar-vidék, mind a protestáns Schleswig-Holstein és Alsó-Szászország. A többi tartományban pedig megoszlanak a felekezetek.

Németország felekezeti térképe (Forrás: Nerdy Maps)

A katolikus írek (?)

Folytatva a sort az országokkal, a következő térkép Írországban és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországban a katolikusok arányát mutatja. Itt szerencsére nem látunk akkora szürke foltot, mint a hajdani Kelet-Németország térképén, ám az északír régió anglikán túlsúlya erőteljesen kirajzolódik.

Katolikusok aránya az Ír-szigeten (Forrás: Facebook/Amazing Maps)

Lengyelország templomai

Az utolsó ország, amit megtekintünk, nem más, mint Lengyelország. Talán senkinek nem okozok nagy meglepetést azzal, hogy lengyel barátainknál a lakosság döntő része katolikus, így ehelyett egy Google Maps módosított változatát hoztam el, amelyen az összes lengyel templom elhelyezkedése látható. Hála istennek náluk nem rombolnak templomokat, mint Franciaországban, ezért a térkép elég sűrű.

Templomok Lengyelországban (Forrás: qz.com)

Tragédia

A következő térkép szörnyű adatokat ábrázol. 2010-ben készítette Robert Johnston, és az abortált terhességek arányát mutatja régiónként, Európa országaiban. Nagy felbontásban, részletesebben itt lehet megtekinteni.

Abortusz Európa térkép

Abortált terhességek aránya Európában régiónként (Forrás: Johnstonsarchive.net)

Tönkrement házasságok

Szintén egy szomorú témát dolgoz fel az alábbi térkép, mely egy felmérés alapján azt mutatja meg, hogy a házasságok milyen arányban végződnek válással Európában.

Házasságok válások Európa térkép

Válással végződő házasságok Európában (Forrás: Reddit/u/nrbbi)

Ki hozza a karácsonyi ajándékot?

A megrázó adatok után könnyedebb témákkal zárnám a cikket. Ezen a térképen az látható, hogy Európa országaiban ki hozza az ajándékot a kisgyermekeknek. Magyarországon természetesen a Jézuska és az angyal, azonban a pirossal jelzett országokban már Karácsony apónak nevezik. Oroszországban pedig a szocializmus alatt hazánkban is meghonosodott Télapó lepi meg ajándékkal a gyermekeket Krisztus Urunk születésének ünnepén.

Karácsonyi ajándék térkép

Ki hozza az ajándékot karácsonykor? (Forrás: Jakubmarian.com)

Boldog karácsonyt!

Végül pedig az alábbi térképen azt láthatjuk, hogy melyik európai országban hogyan kell boldog karácsonyt kívánni. A hasonló eredetű kifejezéseket használó országok egy színre vannak színezve.

Boldog karácsonyt térkép

Boldog karácsonyt! – különböző nyelveken (Forrás: Jakubmarian.com)

Egy év alatt háromezer keresztényellenes támadás történt Európában

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre