A Balaton a pandémiás helyzet nyertese lehet

Bízom benne, hogy az átoltottság és a nyári időjárás nem kedvez majd a vírusnak, és nem lesz szükség újabb szigorításokra. Ha így alakul, biztos vagyok abban, hogy a Balaton az idei késő tavaszi és nyári főszezonban ismét nagyon jól teljesít majd, hisz a felmérések szerint a külföldi utazásokkal szemben a biztonságosabb és kiszámíthatóbb hazai utazást preferálják a magyarok – nyilatkozta lapunknak a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. Fekete Tamás arról is beszámolt, hogy a magyar tengerre érkezőket milyen fejlesztések várják.

A világjárvány következményei

A pandémia világszerte megviselte a vendéglátóhelyek üzemeltetőit. Főként azokat, akik eleve nem szezonálisan, hanem egész évben nyitva tartanak. Az élet lassan újraindul, védettségi kártyával már a zárt helyiségekbe is beülhetünk egy italra vagy egy kellemes vacsorára. Utánajártunk, hogyan próbál talpra állni a Balaton és környéke. A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint

a Balaton szerencsésebb helyzetben van, mint Budapest vagy más nagyvárosaink,

hisz itt a szezonalitás miatt jellemzően eleve a tavasztól ősz végig tartó vendégfogadásra rendezkedtek be a vendéglátóhelyek. Néhányan azonban már átálltak a négy évszakos vendéglátásra. – Nekik sokkal nehezebb volt átvészelni ezt az időszakot, hisz a munkaerőt meg kellett tartaniuk. Az újraindításnál ugyanis mindig a humánerőforrás biztosítása a legnagyobb kihívás – mutatott rá Fekete Tamás.

Mentőöv a bajban

– Nagyon szerencsésnek tartjuk, hogy ebben a nehéz helyzetben a Kisfaludy Program keretében a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával, gondozásával rengetegen jutottak olyan forráshoz – például a magánszálláshelyek –, melyeknek köszönhetően komoly felújításokat vihettek véghez. Szobánként egymillió forintot kaptak a Magyar Államtól arra, hogy fejlesszék szolgáltatásaikat, minőségi beruházásokat hajtsanak végre ezeken az ingatlanokon. Meggyőződésem, hogy

az a sok milliárd forint, amit erre fordíthattak az érintettek, egy minőségi szintugrást biztosított a szálláshely kategóriában

– vélekedett az alelnök. Fekete Tamás elmondta, a vendéglátóhelyeknek is nyújtottak különböző forráslehetőségeket, és sokan éltek is vele. Ennek ellenére azoknak a borászatoknak és éttermeknek, melyek négy évszakosan működtek, komoly forgalomkiesést kellett elszenvedniük.

Nem csak a víz, a balatoni borvidék is sokakat vonz a környékre. (Fotó: Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület)

Strandfejlesztések a kényelemért

Még jelenleg is zajlik, de nyárra elérhetővé válik a strandfejlesztések negyedik üteme, melynek keretében strandonként 30 millió forint értékben lehetett felújításra pályázni. – Elsősorban a vizesblokkokat, az öltözőket, a vízbejutási lehetőségeket fejleszthették. Mindez bizonyára meglátszik majd az idei Kék Hullám Zászló Strandminősítésben, melyet a Balaton Szövetség szervez minden évben, és melynek minősítési munkájában a Balatoni Turizmus Szövetség is részt vesz. Meggyőződésem, hogy idén több balatoni strand magasabb besorolásba kerülhet, színvonalasabb szolgáltatást nyújtva ezzel a vendégeknek – mutatott rá Fekete Tamás.

Pozitív jövőkép

Bízom benne, hogy az átoltottság és a nyári időjárás nem kedvez majd a vírusnak, és nem lesz szükség újabb szigorításokra. Ha így alakul, biztos vagyok abban, hogy a Balaton az idei késő tavaszi és nyári főszezonban ismét nagyon jól teljesít majd, hisz a felmérések szerint a magyarok a külföldi utazásokkal szemben a hazai utazást preferálják. Ez ugyanis sokkal kevésbé komplikált és veszélyes – mondta az alelnök. Szerinte jó szezon vár a balatoni szolgáltatókra. – Ennek fényében

elérhetjük a korábbi években jegyzett látogatói szintet, hiszen a belföldi vendégszám nő.

A Balatonon általában 80 százalék a belföldi, és csak 20 százalékos a külföldi vendégek aránya. Most ez a 20 százalék valószínűleg nem jön el, de reményeink szerint a fellendülő hazai turizmus és a SZÉP-Kártya program kompenzálja majd a külföldi vendégek miatti kiesést – tette hozzá.

Bor, barátok, Balaton… Nagyon sokan várnak már erre az életérzésre. (Fotó: Unsplash.com) 

Bringásparadicsommá válik a Balaton

Fekete Tamás arra is kitért, hogy a Balaton-márka létrehozása a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumi vezetésével pályázat keretében egymilliárd forint értékben zajlik. Ebben is részt vesz partnerként a szövetség. – A közeljövőben indul egy online oktatásokból álló szemléletformáló projekt, mely segít a vállalkozásainknak. Értékesítésben, online kommunikációban és a különböző vendégcsoportok kiszolgálásban kapnak majd tanácsot – ismertette.

A bringások is örülhetnek már idéntől. – A másik ilyen

kiemelten fontos esemény a Magyar Kerékpáros Szövetség konzorciumi vezetésével megvalósuló kerékpáros túraútvonal-fejlesztés 1 milliárd 200 millió forint értékben.

Ez ugyan még zajlik, de már az idei évben láthatjuk az eredményeit. Keszthelyen, Balatonfüreden és Balatonföldváron komoly kerékpáros központ alakul ki – mondta el Fekete Tamás.

Fotó: Balaton Bike Tour Fb

A Balaton Bike Tour az idei évtől e-cargo kerékpárokkal bővítette állományát, így a legkisebbeknek, sőt a négylábú kedvenceknek sem kell kimaradniuk a bringatúrából. (Fotó: Balaton Bike Tour Facabook-oldala)

Élet Covid idején Badacsonyban

Tasner Mónika, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület munkaszervezetének vezetője arról számolt be lapunknak, hogy igyekeztek a pandémia alatt folyamatosan informálni minden szolgáltatót, tagönkormányzatot a szakmai hírekről, kormányrendeletekről, a Covid-kézikönyvről.

Népszerűsítettük azokat a vendéglátóhelyeket, ahol ételt lehetett rendelni, illetve azokat a borászatokat, akik foglalkoztak borkiszállítással.

Facebook-oldalunkon elindítottuk a „Készülj Badacsonyra!” kampányt.  A cikksorozattal turisztikai szolgáltatókat és a Badacsony Régió településeit, turisztikai attrakcióit mutattuk be, minden nap mást. Fő üzenetünk az volt, hogy az újranyitást követően várjuk vissza a vendégeket és a karanténidőszakban is az ő fogadásukra készülünk – tudtuk meg Tasner Mónikától.

Hamar újraindul az élet

– Tavaly a korlátozások feloldása után szinte azonnal megindult a vendégforgalom, rövid időn belül élénk érdeklődést tapasztaltunk. A nyári forgalom pedig felülmúlta várakozásainkat, rekordszámú látogatónk volt, nemcsak a Tourinform irodában, de az egész  badacsonyi térségben is – számolt be a jó hírről Tasner Mónika. Bíznak benne, hogy ez idén sem lesz másképp.

A világjárvány kirobbanása után a vendégforgalom tavaly nyáron a megszokottnál is erősebb volt. Ez a növekedés bizonyos mértékben éppen a járványhelyzetnek köszönhető.

A Covid-19 miatti válság pozitív része, hogy jobban megismerik, felfedezik a belföldiek Magyarország szépségeit. Tapasztalataink alapján elmondható, hogy évről évre több ember választja üdülése helyszínéül a saját hazáját, de tavaly kiemelkedően sokan döntöttek így, és költötték el a nyaralásra szánt pénzt belföldön – mutatott rá. Hozzátette,

sokan rájöttek, hogy Magyarországon is lehet nyaralni, kirándulni, túrázni, biciklizni, számtalan új értéket, szépséget felfedezni.

– Elmondhatjuk tehát, hogy a Balaton tulajdonképpen a pandémiás helyzet nyertese lett. A rengeteg magyar vendég mellett júliusban és augusztusban a külföldiek is a tavat választották a tenger helyett. A TOP 5 küldőország a Balatonnál Németország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Ausztria volt – tudtuk meg.

Balaton, Unsplash

Közép-Európa legnagyobb tava és a körülötte elterülő lélegzetelállító táj messze földről is vonzza a turistákat. (Fotó: Unsplash.com)

Már nem csak strandolni járunk a Balatonra

Tasner Mónika arra is kitért: a vendégek részéről tovább erősödött az a tendencia, hogy Balatoni pihenésük alkalmával minél több élményt szeretnének begyűjteni. A strandolás mellett körülbelül 50 km-es körzetben felfedezik a környéket, programokon vesznek részt, fogyasztanak, vásárolnak.

Tavaly az 500 főnél nagyobb rendezvények ellehetetlenülése miatt még inkább keresték az alternatív időtöltési lehetőségeket,

melyekből a térségben bőven válogathattak. A badacsonyi desztináció már teljesen nyitott. A szállás- és vendéglátóhelyek, illetve a látogatóközpontok és a strandok is teljes készültséggel, biztonságos körülményekkel várják a vendégeket.

Megrendezik a Bujtor István Filmfesztivált

Idén már nem maradunk Művészetek Völgye nélkül

Elindulnak a koncertek is a pécsi Zsolnay-negyedben és a Kodály Központban

(Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre