Ünnepelt a „Fili”, az erdélyi magyarság kincse

Fennállásának 39. évfordulóját ünnepelte a hétvégén a Szentegyházi Gyermekfilharmónia. Szentegyháza a Székelyudvarhelyet Csíkszeredával összekötő út mentén található. A település a földkerekség legmagasabban fekvő magyar városa, lakosainak 95 százaléka székely-magyar. Azonban nemcsak erről nevezetes a város, hírnevét a 39 esztendeje alakult Szentegyházi Gyermekfilharmónia is öregbíti.

Közösségépítés a nemzetért

A zenei együttes elsődleges célja a hagyományőrzés és a közösségépítés a muzsikaszó erejével, ami által lehetőség nyílik a magyarság, a magyar kultúra őrzésére a Hargita lábánál. Ennek érdekében, az együttes évente szervezi a prímásképző táncháztáborokat, a Homoród menti népdalvetélkedőt, a bútorfestő tábort, a mese-, vers- és népdalmondó vetélkedőt, a Ciripelőt, a hagyományos húsvéti tojásírást, de közösen szervezik a Szentegyházi Huszáregyesülettel az Őszi hadjárat eseménysorozatot is. Ezen tevékenységek miatt Szentegyháza a környék egyik legfontosabb kulturális szereplőjévé vált.

Az együttes nemcsak a város legnagyobb büszkesége, hanem a teljes erdélyi magyarság kincseként tartható számon, amelyet Haáz Sándor zenepedagógus tart össze 39 éve.

Szenztegyházi Gyermekfilharmónia (Fotók: Elekes Dániel)

Az együttes 1982-ben alakult, amikor a Magyar Örökség díjas Haáz Sándor négy dalt tanított be a szentegyházi fiataloknak, amit a tanévzáró ünnepségen adtak elő. Nagy volt a siker, sok pozitív visszajelzést kaptak, és egyértelmű volt a folytatás. A gyermekfilharmónia vagy ahogy a helybéliek és az együttes barátai hívják, a „Fili”, 1990 tavaszán járt Magyarországon először, akkor Budapesten és Szentendrén koncerteztek, ami váratlan erkölcsi és anyagi támogatást eredményezett.

Azóta a szélrózsa minden irányába elvitték a magyar kultúra szépségét. Énekeltek már a debreceni virágkarneválon, az Országház dísztermében, de olyan messzi országokba is elhívták az együttest, mint Svédország vagy Svájc. A 100 tagú kórus és 40 tagú zenekar 2017-ben Torontóban köszöntötte a kanadai magyarokat, és együtt ünnepelték Kanada fennállásának 150 éves évfordulóját. 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Szentegyházán nem lévén zeneiskola, a hangszeresek oktatását ma a Tanulók Háza zenekörein végzi Haáz Sándor, és újabban néhány volt tanítványa. Rendszeresen szerepelnek Erdély kis- és nagyvárosaiban, ’90 óta minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. Szállításuk három busszal történik, ellátásuk cserekapcsolataiknak köszönhető. Az együttes repertoárja rövid klasszikus művekből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll. 

A hétvégén szűkebb körben ünnepeltek a szentegyháziak, pénteken ősbemutatókkal tarkított születésnapi koncertet adott az együttes bravúros zenekarral és alaposan megfiatalodott kórussal. Szombaton pedig több százan ültettek el mintegy húszezer facsemetét a Hargitán.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre