A magyar kormány szerint nem kell lisztkukacot ennünk, van elegendő fehérjeforrás
Élelmiszerként is forgalomba lehet hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját az Európai Unió területén, írja az agrarszektor.hu. A mezőgazdasági szakoldal hozzáteszi, ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár a világ egyes részein nagyon elterjedt a fogyasztásuk, Európában egyelőre még nem forrta ki magát, hiszen nincs olyan mértékű fehérjehiány a kontinensen, ami indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását.
Aztán a tervezetből jogerős döntés született.
A tagállamok többsége kedden az Európai Bizottság javaslatára a forgalomba hozatal mellett szavazott, a lisztbogár lárvája így új élelmiszernek minősül. A rovar élelmiszer-alapanyagként és feldolgozott formában is forgalmazható lesz.
„Az uniós döntés minden tagállamra érvényes, noha Magyarország ellenezte az engedélyezést”
– kommentálta a Bizottság döntését a Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Magyar Nemzetnek. Hozzátették, hogy
Magyarország álláspontja szerint nincs olyan mértékű fehérjehiány Európában, ami indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását. Mindezek mellett ezen fehérjeforrások fogyasztásának hagyománya sincs a kontinensen.
Az engedélyezés előzménye, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) januárban közzétett állásfoglalásában emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette a közönséges lisztbogár lárvájából készült élelmiszert. Az uniós ügynökség pedig a közösségi engedélyezésre benyújtott kérelem miatt készített jelentést.
Mint kiderült, a hatósági állásfoglalás zöld jelzést adott a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának. Az ügynökség azt állítja, hogy a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltételek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.
Hamarosan férgeket, kukacokat is vásárolhatunk a fejlett nyugat élelmiszeráruházaiban
Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com