Merkelyre hallgassunk, ne a baloldalra!

Igaza volt Kiszelly Zoltán politológusnak a napokban, amikor a Pfizerre váró tömegeket az iPhone-ra váró fiatalokhoz hasonlította. A baloldali sajtó persze szinte azonnal kikezdte, pedig a hibás nem Kiszelly és még csak nem is a sorban álló tízezrek, hanem éppen azok, akik fennakadtak a hasonlaton.

100 ezer Pfizer vakcinát tett elérhetővé az egyik pénteken az operatív törzs és a várakozásoknak megfelelően tömegek indultak el az oltópontokra, hogy beadassák maguknak a „csodaoltást”. A képeket látva fogalmazott úgy Kiszelly Zoltán politológus a HírTv-ben, hogy a fiatalok úgy várták a Pfizert, mintha iPhone-ért álltak volna sorba, a baloldalnak ugyanis sikerült életérzést csinálnia a vakcinából. Mondatait persze szinte azonnal kiforgatták a baloldalon, pedig a politológusnak igaza volt. Sajnos nekem is számtalan ismerősöm van azon az állásponton, hogy

inkább vár még pár hetet, de inkább az mRNS alapú oltást adatja be magának, mintsem a jelenleg is rendelkezésre álló kínait.

Amikor ilyenkor megkérdezem, hogy ennek mégis mi az oka, vagy hogy korábban, amikor ő, vagy gyermeke, vagy bármelyik rokona védőoltást kapott, vajon feltette-e a kérdést, hogy elölt vírust tartalmazó vakcinát szúrnak-e belé, esetleg vektorvakcinát, vagy mRNS alapút, akkor általában nem a válasz. Konkrét okot pedig nem tudnak megjelölni, hogy miért is a Pfizert szeretnék. Egyszerűen azért, mert az szerintük jobb, mert az mégiscsak nyugati. Pontosan ez az, amiről Kiszelly Zoltán beszélt. (Abba persze – a telefonos hasonlatnál maradva – ne menjünk bele, hogy vajon mennyi Pfizerre várónak van Xiaomi telefonja iPhone helyett.) És hogy a Pfizer körüli mítosz kialakult, azért nem Kiszelly, nem is az ebben bízó fiatalok, hanem az a balliberális véleményklíma felelős, amely ezt nap, mint nap szítja. Lehet azon vitatkozni, hogy oltásellenesek, vagy nem, 

az viszont a nyilatkozatokból, a cikkekből egyértelmű, hogy a nyugati vakcinákat jobbnak tartják a keletieknél. Kérdés, milyen alapon?

Hiszen mindegyik vakcináról lehet negatív és pozitív információkat is hallani, mindegyikről elterjedt már, hogy szükség van belőle harmadik oltásra és mindegyikről elhangzott már, hogy teljes körű védelmet ad. Mégis kinek higgyünk? Azt javaslom, hogy ha valakinek a szavára adunk, az Merkely Béla legyen,

a Semmelweis Egyetem rektora ugyanis a járvány kezdete óta a frontvonalban küzd és minden olyan információval rendelkezik, amely ahhoz kell, hogy reálisan lehessen megítélni az egyes vakcinákat.

Ő pedig a napokban azt nyilatkozta, hogy a kínai vakcina ugyanolyan biztonságos és hatékony, mint az összes többi, sőt, a vizsgálatok alapján az adja a legteljesebb védelmet az egyes mutánsok ellen. Szó sincs arról, hogy bármelyik másik rossz lenne, szó sincs arról, hogy ne kellene végletekig büszkének lennünk a Pfizer vakcinájára Karikó Katalin és csapata miatt! Ugyanakkor arról sincs szó, hogy a kínai vakcina rosszabb lenne bármelyiknél, ahogyan az sugallni akarják sokan.

Az életérzést pedig felejtsük el, mert most nem trendekről, nem egy divatirányzatról, nem élet-érzésről, hanem konkrétan az életünkről, hátralévő életünk egészségügyi és gazdasági szempontjairól van szó.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: az oltás, mindegy, hogy melyik: életet ment. A saját, a családunk, a tágabb környezetünk életét. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!