Nyolc papnövendék, egy gitár és egy szívből szóló Ave Maria

A papnövendék is dicsérheti Istent gitárral.

Már nem az első alkalommal hallhatja a nyivánosság a leendő papjaink hangját. Ezúttal gitárral csendült fel az ének az egri kispapok előadásában. Az édesanyákat köszöntötték Szűz Mária hónapjának elején, május első vasárnapján.

Újra nyolc papnövendék, akik felvillantják kreativitásukat. Karácsonykor az esztergomi kispapok küldtek nekünk zenés irodalmi üdvözletet. A tavalyi év során a Nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet növendékei kényeztettek el bennünket. Akkor hét görögkatolikus kispapból alakult könnyűzenei formáció, az Ikon mutatta be legújabb könnyűzenei szerzeményeit.

Az Isten gitárosa megjárta a földi pokol bugyrait, mégis a mennynek énekelt

A május eleji anyák napja alkalmából ezúttal az egri kispapok leptek meg bennünket – és leginkább az édesanyákat – egy gitárral kísért Ave Maria énekkel. Az előadás jól mutatja a nyolc papnövendék édesanyjuk iránti szeretetét és háláját. Ám a dal üzenetét ízlelgetve a zenei produkción még jobban átsüt az a tisztelet, amely egyedül Jézus édesanyját illeti meg.

A dalhoz csak ennyit fűztek hozzá: „Égi Édesanyánk közbenjárására Isten éltesse az édesanyákat!”

A zenei minőséget tekintve nem szabad túl rigorózusnak lennünk. A kispapok érezhetően mindent beleadtak abba az ajándékba, amelyet minden keresztény édesanyjának és az édesanyáknak szántak. A szemináriumi elöljárók minderre lehetőséget adtak a papnevelő intézet koros falai között. Ez jól jelzi, hogy

az egyház kincsestárának része lehet a keresztény könnyűzene – liturgián belül és kívül egyaránt.

Érdemes tehát mindent megtenni annak érdekében, hogy ezek a megszólalások is a legnagyobb zenei igényesség mellett szolgálhassák a szentet, immár az egyház minden tagja számára érthető popzene egyetemes nyelvén is – természetesen nem elhanyagolva a hagyományos megszólalásokat és értékeket. Hálásak vagyunk nektek, leendő papjaink, az anyák napi köszöntőért az egyház, mint mindannyiunk édesanyja nevében.

Gável András

 

Az elköteleződés dala – Jesus Christ you are my life

Varga László püspök: Baj, ha az egyházi zene képviselőiből hiányzik a szeretet

Ahol Isten dicsősége, ott a mennyország – Palánki Ferenc püspök a Vasárnapnak

A kiemelt kép forrása: Unsplash/Michel Grolet

Iratkozzon fel hírlevelünkre