Mozgó irodából ült államtitkári székbe a romániai magyar fiatal, Olteán Csongor

Bátor és átfogó ifjúságpolitikai vállalások mentén látott munkához – magyar szívvel

Olteán Csongor a romániai Magyar Ifjúsági Értekezlet képviseletében volt aktív és alkotó részese a Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) legutóbbi helyhatósági, majd országgyűlési kampányának. A kampány során lépett a nagyobb nyilvánosság elé és vált rövid időn belül országos hírű ifjúságpolitikussá. Miután az RMDSZ a román kormánykoalíció tagja lett, hamar megszületett a döntés: a 32 éves közgazdász az ifjúsági és sportminisztérium államtitkáraként tevékenykedhet tovább az ifjúság érdekében. Az államtitkárság nyújtotta lehetőségről, tervekről, megváltozott életéről kérdeztük a politikust.

– Csongizzák még a fiatalok vagy már államtitkár úrnak szólítják inkább? 

– A régi ismerősök továbbra is Csonginak szólítanak, de már szokom a protokollárisabb, államtitkári megszólítást is. Amúgy ez helyzetfüggő. 

– Melyiket kedveli jobban?

– Ha Csonginak szólítanak. A közvetlen és bizalmi kapcsolatot. 

– Megfordult a fejében, akár egy kósza gondolat erejéig is a kampány idején, hogy államtitkárként képviselheti a fiatalság érdekeit a román kormányban?

– A kampány idején „semmi” nem fordult meg a fejemben, még azon sem volt időm gondolkozni, hogy miben fog változni az életem, ha képviselő leszek. Egyetlen cél volt előttem, előttünk: megnyerni a választásokat. Ez sikerült, még akkor is, ha nekem nem sikerült bejutnom. Az RMDSZ viszont jól szerepelt a választásokon és kormánykoalícióra lépett, így van lehetőségünk dolgozni a közösségünkért.

– Mi változott meg az életében az államtitkári kinevezéssel? Egy interjúban úgy fogalmazott: ifjúsági vezetőből ifjúsági államtitkár lett – de azért ennél nyilván többről van szó.

– Sok minden változott. Mindenekelőtt meg kellett szoknom, hogy hivatalban dolgozom, az elmúlt években ugyanis „mozgó irodához” voltam hozzászokva. Többnyire az autóban vagy random helyeken kellett lebonyolítanom a teendőimet. Többet voltam úton, sokat dolgoztam terepen és a tevékenységem jóval kisebb részét töltöttem irodában számítógép előtt. Ez mára megváltozott: kevesebbet ülök autóban és többet irodában – ráadásul Bukarestben. A nagyvárosi élet sem fekszik nekem egyelőre, nehezen tudom megszokni a nyüzsgést. A bürokráciát meg főleg. Egyszóval sok minden új még nekem, de ez változni fog biztosan.

Forrás: Olteán Csongor Facebook-oldala

– A tisztségben töltött, eddig eltelt bő egy hónap alatt biztosan megfelelő rálátása nyílt a román parlament munkájára. Hogy látja, adottak a lehetőségei ahhoz, hogy véghez vigye a terveit, ifjúságpolitikai céljait?

– Az igaz, hogy mi végrehajtó szervei vagyunk az államnak, de ettől eltekintve jó lehetőségeink vannak kezdeményezések megtételére is. Szükség is van erre, ugyanis nagyon bátor és átfogó ifjúságpolitikai vállalások szerepelnek a kormányprogramban, amelyhez magunk is hozzájárultunk a Magyar Ifjúsági Értekezlettel. 2020-ban lejárt az ország ifjúsági stratégiája, így jelenleg nincs egy érvényes dokumentum, ami az ifjúságpolitikákról szól. Szomorú, hogy amíg érvényben volt, addig sem nem alkalmazták, elmaradt a megvalósítása, puszta dokumentum maradt. Idén tehát meg kell írnunk az ország ifjúsági stratégiáját, ami egy óriási kihívás: hasznosnak kell lennie, reprezentatívnak és alkalmazhatónak egyaránt. Ez most prioritás, ahogy a cselekvési terv összeállítása is a következő kilenc évre vonatkozóan.

– Várható a magyarság szempontjából pozitív hozadék, eredmény attól, hogy az RMDSZ bekerült a kormányba? Pesszimista hangok azt mondják, hogy nem. 

– Ezek a hangok természetesen nem mondanak igazat. Mi felelősséggel vállaltunk kormányzati szerepet, azért, hogy segíthessünk a közösségeinken. Hogy példákat mondjak: óvodákat építünk, zöldprogramokban gondolkozunk, nagy kedvezményeket kapnak, akik visszaváltják régi autójukat, és szinte bármilyen elektronikus háztartási cikküket egy új vásárlása esetében, lehetőséget biztosítunk a fiataloknak, hogy csökkentett áron juthassanak lakásokhoz, vagy kedvezményesen bérelhessenek állami lakásokat. Visszaadjuk a decentralizáció során a döntési jogokat a helyi és megyei intézményeknek, címert és zászlót kapnak a településeink, ezzel is egy lépést téve előre a szimbólumhasználat kérdéskörében. Sőt, ha az ifjúsági és sportminisztérium szempontjából nézzük a dolgokat, akkor két kulcsfontosságú stratégia kidolgozásában is fontos szerepet kapnak az erdélyi magyarok elvárásai, meglátásai: az ifjúsági és a sportstratégiában.

– Nemrégiben román kormánykoalíciós válságról cikkeznek a lapok, miután az USR–PLUS megvonta a bizalmat a kormányfőtől. Az RMDSZ is bizalmatlan a miniszterelnökkel?

– Egy kormánykoalícióban nem mindig egyszerű a zökkenőmentes együttműködés. Az ön által említett eset lényege az volt, hogy történt egy kis félreértés az egészségügyi miniszter és a miniszterelnök között, amit egy új miniszter kinevezése követett. Ezzel rendeződtek a viszonyok, és megyünk tovább előre. Nincs ma más alternatíva a kormányzásban, ezért fontos, hogy higgadt és tiszt fejjel tudjuk az esetleges nézeteltéréseket vagy nézetkülönbségeket kezelni.

– Mit tekint ebben a pillanatban a legfontosabb államtitkári feladatának?

– A már említett, hatékony és alkalmazható ifjúsági stratégia összeállítását, amelynek végrehajtásából az illetékes minisztériumok, önkormányzatok, civil szervezetek is kiveszik a részüket a következő tíz évben.

– Mi lesz a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökségi pozíciójával?

– Ott jelenleg az államtitkári teendőimmel párhuzamosan igyekszem helytállni. Egy oltási kampány kellős közepén vagyunk, próbáljuk meggyőzni a fiatalokat arról, hogy ez az egyedüli lehetőség a régi életünkhöz való visszatérésre. Ők azok, akik a leginkább várják, hogy bulizhassanak, táborozhassanak, közösségben lehessenek. Nagyon bizakodók vagyunk. Aztán, mire reményeink szerint minden rendeződik a járvány és az oltások frontján, az év második felében tisztújítást tartunk a Magyar Ifjúsági Értekezletben. Ott majd eldől, hogyan tovább.

Mészáros Erika

Olteán Csongor a Vasárnapnak: Az erdélyi magyar fiataloknak igenis van jövőképük

„Én Csongi maradok, államtitkárként is!”

Iratkozzon fel hírlevelünkre