Több ezer éve ünnepeljük az édesanyákat, és adunk nekik hálát

Magyarországon 96 éve, 1925-ben ünnepelték először az anyaság ünnepét, az anyák napját. A hazánkban tradicionálisan május első vasárnapjára eső ünnep történetének kezdete azonban jóval korábbra nyúlik vissza.

Az anyák tiszteletére már az ókori görögök is rendeztek tavaszi ünnepet, ilyenkor Rheával, az istenek anyjával együtt ünnepelték az édesanyákat is. A történelem során később külön ünnepnapot szenteltek az anyáknak, a XVII. századi Angliában például a húsvétot követő negyedik vasárnapon a családjuktól távol dolgozó szolgálók hazamehettek, hogy e napot édesanyjukkal tölthessék. A keresztény vallási ünnepet anyák vasárnapjának (Mothering Sunday) nevezték és nevezik a mai napig.

Az anyák napjának legújabb kori hagyománya az Egyesült Államokból terjedt el. Először 1872-ben, Bostonban szervezték meg az ünnepet Julia Ward Howe költő, politikai aktivista kezdeményezésére. Eredetileg a béke napjaként tekintettek az anyák napjára, így tisztelve és támogatva azokat az édesanyákat, akik a polgárháború folyamán vesztették el gyermekeiket, férjüket. Az anyák napját 1914-ben Woodrow Wilson elnök nyilvánította hivatalos ünneppé, időpontja az ügy érdekében sokat fáradozó Anna Jarvis édesanyjának emlékére került május második vasárnapjára.

 Érdekesség, hogy az ünnepet országonként eltérően, más-más napokon tartják, nincsen egységes, nemzetközileg bevett dátuma. Ami viszont a legtöbb nemzetben közös, az a tavaszi időpont.

Az ünnepre gyorsan növő népszerűsége miatt a kereskedők is hamar lecsaptak, hiszen jó üzletet jelentett a virágosoknak, a képeslapgyártóknak és az ajándékkereskedőknek. Maga Jarvis hevesen – és persze hiába – tiltakozott az anyák napja elüzletiesedése ellen, egy tüntetés során még a törvénnyel is szembekerült, élete végén pedig már nem akarta, hogy nevét kapcsolatba hozzák az ünneppel.

Európában az 1920-as években először a virágkereskedők szervezetei propagálták az anyák napja átvételét. A kezdeményezést 1924-ben Ausztriában a katolikus egyház is felkarolta, hogy az elvilágiasodás ellenében a természetes és egészséges élet és anyaság mellett emeljen szót.

Egy 2010-es felmérés szerint világszerte anyák napjára esik a legtöbb külföldi hívás, ebből is látszik, hogy világszerte fontos ünnepnapról van szó.

A magyar hagyományok

Magyarországon szintén az 1920-as években kezdődött az anyák napjának megünneplése, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték, 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé. Az ünnephez kapcsolódóan Magyarországon 1990 óta az anyák napját követő hétfőn – A Nevelőotthonok Magyarországi Egyesületének kezdeményezésére – az anya nélkül nevelkedő gyermekek napját is megrendezik.

A mai napot szenteljük édesanyáinknak, nagymamáinknak, adjunk nekik hálát azért, hogy életet adtak nekünk, és felneveltek minket! Mindezek mellett emlékezzünk rá, hogy még nincs vége a járványnak, ezért mindenképpen tartsuk be a szükséges óvintézkedéseket, hogy minél hamarabb újra együtt ünnepelhessünk idős rokonainkkal!

Kézműves ötletek anyák napjára

Kiemelt képünk forrása: MTI/Balázs Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre!