Az al-Kaida továbbra is háborúban áll Amerikával

Az al-Kaida folytatni akarja a háborút az Egyesült Államok ellen „minden fronton”, amíg az amerikai katonák „el nem hagyják az iszlám világot”– figyelmeztetett a nemzetközi terrorhálózat szóvivője a CNN amerikai hírtelevízió pénteki, exkluzív interjújában.

A csatorna szerint közvetítők révén sikerült interjút készítenie az al-Kaida szóvivőjével, aki szerint „még messze van” az Egyesült Államok elleni háború vége.

A CNN emlékeztet arra: vasárnap lesz 10 éve, hogy az amerikai különleges erők végeztek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt Oszama bin Ladennel, az al-Kaida akkori vezetőjével, a pakisztáni Abbottabádban található búvóhelyén.

Hírügynökségek emlékeztetnek továbbá arra: az al-Kaida szóvivője akkor tette e kijelentéseket, amikor az Egyesült Államok éppen az afganisztáni csapatkivonást készíti elő. Washington, valamint a NATO április közepén jelentette be, hogy kivonja csapatait Afganisztánból. Az észak-atlanti katonai szövetség részéről csütörtökön közölték, hogy megkezdték a csapatkivonást, amely a tervek szerint néhány hónapon belül befejeződhet.

A csapatkivonás bejelentése óta a radikális iszlamista tálib lázadók fokozták az afgán biztonsági erők elleni támadásaikat. Elemzők szerint a kivonulás újabb polgárháborúba taszíthatja Afganisztánt, illetve lehetővé teheti a 2001-ben elűzött tálibok visszatérését a hatalomba.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: NeveragainCanada

Iratkozzon fel hírlevelünkre