Tradicionális muszlim viseletben vett részt egy fedett rendőri akcióban, a muszlimok felháborodtak

Akcióban a francia rendőrség.

Éles vitát váltott ki a drogellenes akció végrehajtása, a rendőrség képviselője azonban elmondta, az eljárás módját mindig a körülményekhez igazítják. A környék muszlim lakossága ennek ellenére sértőnek találta az öltözet viselését.

A franciaországi Vesoulban (Haute-Saône megye) a francia fedett rendőri egység (BAC) egyik ügynöke egy drogellenes akció során dzsellabát (tradicionális muszlim öltözet) öltött magára, ami a L’Est Républicain információi szerint felháborodást váltott ki a környéken. A vita tovább fokozódott, amikor idén március végén a rendőrség közleményben állt ki embere mellett. Kiemelték, hogy az alkalmazott ruházatot és az eljárási módokat mindig a körülmények diktálják.

A rendőrség kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos ellenőrzést végzett, egy videón látható, amint a rendőrök átvizsgálják az épületet, és egyikük egy fehér dzsellabát visel. Végül nem tartóztattak le senkit a rendőri beavatkozás során, ám több lövés is eldördült. A rendőrség állítása szerint ez nem a dzsellaba miatt történt, hanem mert megzavartak egy éppen folyamatban lévő drogügyletet. Ezt Christophe Ortigert, az Unité SGP rendőrszakszervezet megyei küldöttje mondta el a L’Est Républicainnak, aki aznap este jelen volt az intézkedés helyszínén.

A rövid felvétel később felkerült a Snapchat nevű üzenetküldő felületre, és gyorsan elterjedt a környék muszlim közössége körében. A L’Est Républicain információi szerint néhány lakó körében megbotránkozást keltett a videó. Jonathan Biwand rendőrfőnök, Haute-Saône megye közbiztonsági igazgatója is megszólalt az ügyben:

„A bűnözés elleni osztály egy protokollt hozott létre a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények felgöngyölítése céljából. Az egyik rendőrnek az az ötlete támadt, hogy dzsellabát öltsön magára és ezáltal észrevétlen maradjon, minél közelebb kerüljön a célszemélyhez, és a közelben tartózkodó kollégáinak jelezni tudja, hogy mikor kezdhetnek akcióba.”

Ortiger hozzátette, hogy az ötlet jó ötletnek bizonyult, mert a fedett rendőrnek sikerült észrevétlenül beépülnie a bűnözők közé.

Nemrégen Rambouillet-ben történt terrortámadás, halálra késeltek egy francia rendőrt. Erről portálunk is beszámolt.

(Lefigaro.fr)

Megkéseltek egy francia rendőrnőt, a támadót lelőtték

Kiemelt képünkön akcióban lévő francia rendőrök. Forrás: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre