Íme a top 5 progresszív kirohanás az Oscar-gálák történetében

Oscar-díj

Az Oscar-díj átadása az utóbbi években egyre inkább egy ideológiai gálaműsor, mintsem a filmművészet csúcseseménye. Balliberális propaganda, LMBTQ-jogok és klímaváltozás – ezekről a témákról beszélnek a díjazottak.

Vasárnap tartották a 93. Oscar-díj-átadót az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája rendezésében. Az utóbbi években egyre kevésbé a filmeké a főszerep a gálán, fokozatosan a progresszív és balliberális sztárok propaganda-felolvasóestjévé avanzsált az esemény. 2024-től a szabályok is szigorodnak, és kizárólag olyan alkotás lehet jelölt a legjobb film kategóriában, amelyben hangsúlyos szerepet kapnak nem fehér szereplők, nők és az LMBTQ-közösség tagjai. Emellett számos egyéb nevetséges kvótaszabály is életbe lép, többek között a jelölt filmek stábjának etnikai összetételére vonatkozóan.

Az idei gála alkalmából a Breitbart összegyűjtött néhányat az utóbbi évek számos „woke” (a szociális igazságtalanságokra érdekes, progresszív személyekre használt fogalom – a szerk.) kirohanásból. Ezekből válogattuk ki a legjobbakat. Olyan politikai szónoklatok következnek, amelyek után még a neomarxisták is megnyalják mind a tíz ujjukat!

1. Joaquin Phoenix, 2020

Tavaly, miután Joaquin Phoenix átvette a legjobb színésznek járó díjat a Joker című filmben nyújtott alakításáért, háromperces szónoklattal szórakoztatta a nézőközönséget. Szót ejtett többek között a nemek közötti egyenlőtlenségekről, a rasszizmusról, a queer jogokról és még az állatok jogairól is.

„Úgy érezzük, hogy jogunk van mesterségesen megtermékenyíteni egy tehenet, aztán elvenni a gyermekét. (…) Majd elvesszük a tejét, és beletesszük a kávénkba és a gabonapelyhünkbe”

– mondta.

2. Brad Pitt, 2020

Szintén tavaly a népszerű színész politikai töltetű szónoklatba kezdett, miközben átvette a Quentin Tarantino Volt egyszer egy… Hollywood című filmjében nyújtott alakításáért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó díjat. Ő a szenátusban folyó vádemelési eljárást szidta, amiért John Boltont nem hívták be tanúnak.

„Azt mondták nekem, hogy csak 45 másodpercem van itt fent, ami 45 másodperccel több, mint amennyit a szenátus adott John Boltonnak a héten”

– panaszolta Pitt. John Bolton Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági főtanácsadója volt. A demokraták kezdeményezésére ekkor zajlott a Trump elmozdítását célzó eljárás, melynek keretében Bolton tanúskodni kívánt az elnök ellen. A republikánus többségű szenátus azonban nem volt hajlandó meghallgatni a volt tanácsadót, és az egész impeachment eljárást elkaszálták.

3. Brie Larson, Gal Gadot és Sigourney Weaver, 2020

A 92. Oscar-díj-átadón a három hollywoodi A kategóriás színésznő a legjobb eredeti filmzenének és a legjobb eredeti dalnak járó díjak átadásakor a modern kori feminista mozgalomról szónokoltak. Kijelentették azt is, hogy

„minden nő szuperhős”.

4. Spike Lee, 2019

Spike Lee, aki a Csuklyások – BlacKkKlansman című filmjéért a legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscar-díjat vette át, arra használta a platformot, hogy a rabszolgaság örökségéről beszéljen. Mindeközben felszólította az embereket, hogy „mobilizáljanak” és álljanak a „történelem jó oldalára” a 2020-as elnökválasztás előtt. Ezzel nem csak egy bújtatott politikai üzenetet adott át, de egyenesen a rabszolgatartással állította párhuzamba Donald Trump elnökségét. 

5. Leonardo DiCaprio, 2016

A végére hagytuk a vélhetően legismertebb progresszív Oscar-beszédet. Ezt Leonardo DiCaprio adta elő 2016-ban a 88. Oscar-gálán, amikor A visszatérő című filmben nyújtott alakításáért megkapta első díját. Igen komoly szónoklatot adott elő a klímaváltozásról, ami annak fényében különösen érdekes, hogy DiCaprio előszeretettel utazik magánrepülőgépekkel. Persze a hollywoodi sztárok részéről a hihetetlen mértékű képmutatás megszokott, de még így is visszásnak mondható. Egyébként a színész ugyanebben az évben csinált bohócot magából, amikor a fél világot átrepülte magánrepülőjével, csak azért, hogy egy környezetvédelmi díjat átvehessen.

„A klímaváltozás valós. Éppen most történik”

– mondta DiCaprio a beszédében.

„Ez az egész fajunkat fenyegető legsürgetőbb veszély, és közösen kell dolgoznunk, fel kell hagynunk a halogatással” 

– tette hozzá a klímaváltozást látszólag a szívén viselő színész.

Hozzá kell szoknunk a tényhez, hogy az Oscar-díj-átadó már régen nem arról szól, amire eredetileg kitalálták. Egy puccos partivá vált magánrepülőgépekkel, koktélokkal és az elmaradhatatlan vörös szőnyeggel a hollywoodi elitnek. Tökéletesen alkalmas a bemagolt politikai propagandabeszédek előadására, a kétszínűsködésre és a magamutogatásra. 2024-től pedig már a filmeket sem szakmai szempontok alapján fogják jelölni, onnantól pedig végképp nem lesz valódi értelme az Oscar-gálának.

Leszámítva természetesen a balliberális neomarxista ideológiák nagy közönség előtt való terjesztését.

Leszbikus, tolószékes indián nő; Oscart neki!

Egyre súlyosabb az esélyegyenlőtlenség liberális diktatúrája

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre