Két temetése volt a transznemű tinédzsernek

temetés

A 15 éves transznemű fiatal március elején követett el öngyilkosságot. A tragikus haláleset azonban nem várt bonyodalmakhoz vezetett.

A transzneműek körében nagyon magas a depresszióban szenvedők száma, sokan közülük az öngyilkosságot is megkísérlik. Ennek kockázata a nemátalakító műtéteket követően drasztikusan megnő. Egy ausztrál fiatal – akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra – szintén saját kezűleg vetett véget életének. Halála a megfelelő terápiákkal valószínűleg megelőzhető lett volna, ám a progresszív szemlélet szerint ez badarság: mindenkinek el kell fogadnia saját magát! Aki erre nem képes, azt kezelés helyett magára hagyják.

A tinédzser szülei a temetés kapcsán konfliktusba kerültek egymással. Olyannyira nagy volt az ellentét köztük, hogy az ausztrál családjogi bíróságra került az ügyük. Az apa és az anya abban nem tudott megegyezni, hogy milyen név szerepeljen gyermekük sírkövén.

Édesanyja elmondta a The West Australiannak, hogy „fia” gyűlölné, ha a születési neve szerepelne bármin, amivel rá emlékeznek. Az apa ezzel szemben a születési nevet vésette volna fel a sírkőre.

Az anya megjegyezte, hogy „fiában” szorongást váltott ki a születési és a választott nevének használata. Még az iskola e-mail fiókjához használt név miatt is aggódott.

A jelenlegi törvények Nyugat-Ausztráliában tiltják a kiskorú állampolgárok névváltoztatását mind a két szülő beleegyezése nélkül. Éppen ezért a halotti anyakönyvi kivonatban a születési neve fog szerepelni a fiatalnak.

Két temetés

Hosszas huzavona után végül sikerült találni egy, mind a két szülő által elfogadható megoldást. Úgy döntöttek, a tinédzser elhamvasztott földi maradványait egyenlő részekre osztják fel, és két helyen helyezik örök nyugalomra. Ily módon az emléktáblákon mind a születési, mind a választott nevét fel tudják tüntetni.

A 7 News információi szerint a fiatal borderline személyiségzavarban is szenvedett, amiről édesanyja saját bevallása szerint a haláláig nem tudott.

Nem mehetünk el a tény mellett, hogy ismét meghalt egy mentálisan beteg fiatal, akinek élete megmenthető lett volna. Ehhez mindössze kellő odafigyelésre és orvosi segítségre lett volna szükség. Akkor talán a szülőknek sem azzal kellene most foglalkozniuk, hogy kétszer temetik el gyermeküket.

(Newsweek.com)

Kiderült: növelik a szorongást a nemváltó műtétek

Egyre több transznemű bánja, hogy nemet váltott

Kiemelt képünk illusztráció. Forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre