Kiderült: növelik a szorongást a nemváltó műtétek

Tavaly számos hírportál beszámolt arról a kutatásról, amely szerint a nemváltó műtétek eredményeképpen javul a gender diszfóriában szenvedők mentális egészsége. Az azonban már nem kapott akkora figyelmet, hogy a 2019-es tanulmány szerzői néhány hete helyreigazítást tettek közzé.

Az American Journal of Psychiatry nevű szaklap tavaly októberi számában megjelent tanulmány szerint a nemváltó műtétek bizonyítottan csökkentik a szorongást, a depressziót és az öngyilkossági kísérletek esélyét. Ez a szöveg több korábbi kutatásnak is ellentmond: maga az LMBTQ-barátnak tartott Obama-adminisztráció tett közzé 2016-ban egy feljegyzést, mely szerint a témában készített négy legalaposabb tanulmány épp azt igazolja, hogy

a nemváltó műtétek nem eredményeznek érzékelhető javulást a mentális egészségben, illetve inkább erősítik az öngyilkossági hajlamot.

A Divinity.szabadosadam oldalon megjelent cikk rámutat, hogy az első verzió, vagyis az, hogy a nemváltás csökkenti a szorongást, jobban illeszkedett ahhoz a polgárjogi narratívához, amely a homoszexuális jogok után a „transznemű emberek” nemváltoztatáshoz való jogát és választott nemük szerinti boldogulását helyezte fókuszba.

Talán ez az oka, hogy az viszont már nem kapott ekkora sajtófigyelmet, hogy a 2019-es tanulmány szerzői – Richard Bränström és John E. Pachankis – néhány hete helyreigazítást tettek közzé – mutatott rá írásában Szabados Ádám. Ismertette, a kritikák hatására újra átvizsgálták a kutatási eredményeiket, és arra a következtetésre jutottak, hogy éppen fordított a helyzet: a nemváltó műtétek statisztikailag nemhogy csökkentenék, hanem éppen hogy növelik a szorongást.

Azok, akiket műtéti úton kezeltek, nagyobb eséllyel szorulnak terápiás kezelésre, mint azok, akiket nem.

Vagyis valószínűbb, hogy növeli a szorongást, ha a mentális zavart úgy próbálják megszüntetni, hogy a testet alakítják ahhoz, amit a lélek belül érez, mint akkor, ha ezzel nem próbálkoznak.

„Orvosi és lélekgyógyászati nézőpontból ezek után nehezen igazolható az a kulturális trend, amely a gender diszfóriában szenvedő mentális betegeket abba a radikális, visszafordíthatatlan, elképesztően traumatikus zsákutcába tereli, amely

a test megcsonkításával és élethosszig tartó hormonkezelésével jár, és nem mellékes következményként a szélesebb társadalomban is megkérdőjelezi a biológiai nemek adottságát,

a jog szintjén is kodifikálva azt a zavart, amely a nemi identitászavarban szenvedő embertársaink lelkében létezik” – írja a cikk szerzője.

Szabados Ádám azt javasolja, ha legközelebb valaki erre azt válaszolja, hogy ez transzfóbia, amellyel a transznemű embereket kergetjük öngyilkosságba, emlékeztessük őket most már Bränström és Pachankis tanulmányára is. A tudomány egyszerűen nem támasztja alá az ideológiát.

Forrás: divinity.szabadosadam.hu

(Kiemelt képünk forrása a Pixabay.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre