Nem járna külön mosdó a transzneműeknek Tennessee-ben

transzgender, mosdóhasználat

Tennessee állam vezetése elfogadta azt a tervezetet, miszerint a transzneműek csak a születési nemüknek megfelelően használhatnák az iskolai öltözőket és mosdókat.

Mosdóhasználat születési nem szerint

A jogszabály, amelyet 65:24 arányban szavaztak meg, ezen a héten kerül a szenátus elé, majd Bill Lee republikánus kormányzónak kell aláírnia, hogy életbe léphessen. Bill Lee lelkes támogatója az efféle törvényeknek, épp a múlt héten írta alá azt a jogszabályt, amely megtiltja a transznemű sportolóknak, hogy női versenyeken indulhassanak.

Amennyiben megszületik a végleges döntés, úgy per indítható, ha valaki nem a biológiai nemének megfelelő mellékhelyiséget használja, vagy ott tartózkodik.

A tervezet javasolja az iskoláknak az egyszemélyes öltözők bevezetését is.

Tennessee a második állam, ahol életbe léphet a mosdótörvény

2016-ban Észak-Karolina államban hasonló tiltásokat fogalmaztak meg a közös mosdóhasználattal kapcsolatban. Ott válaszul számos LMBTQ-párti nagyvállalat elköltözött az államból, sportrendezvényeket helyeztek át más helyszínekre, és a művészvilág is felháborodott a mosdótörvényen. Bruce Springsteen énekes például koncertet mondott le emiatt, San Francisco polgármestere pedig utazási bojkottot hirdetett Észak-Karolina ellen.    

transzgender, mosdóhasználat

A kép forrása: Flickr

Obama iktatta be, Trump vonta vissza

Először Barack Obama kormánya tette lehetővé, hogy a transznemű diákok az állami iskolákban a nemi identitásuknak megfelelő mosdót és öltözőt használják. Az Obama-adminisztráció szankciókat is kilátásba helyezett, hogy megvonja a szövetségi anyagi támogatást azoktól az állami oktatási intézményektől, amelyek nem a rendeletnek megfelelően járnak el.   

2017-ben Donald Trump apparátusa visszavonta a rendeletet, azzal az indokkal, hogy zavart okozott az oktatási intézményekben, mert nem volt egyértelmű, hogy miként kell pontosan alkalmazni.

Tennessee életvédő

Tennessee egyébként az egyik legelhivatottabb életvédő a tagállamok között. Tavaly az életvédő kormányzó, Bill Lee aláírta az első szívverésről szóló törvényt, amely szerint minden abortusz tiltott, ha már észlelték a baba szívverését (a hatodik hét környékén). A Planned Parenthood abortuszóriás rekordidő alatt, az aláírást követő 45 percen belül, adott be bírói kérvényt a törvény blokkolására.

Ezen a héten pedig Tennessee képviselőháza elfogadta azt az életpárti törvényjavaslatot, amely előírja, hogy az abortuszintézményeknek el kell temetniük vagy hamvasztaniuk az abortált csecsemők maradványait.

Ha a javaslat törvényerőre emelkedik, akkor Tennessee lesz a 12. olyan állam, amely előírja az elvetetett gyermekek testének méltó elhelyezését, s ezzel a gesztussal megtörténik a magzatok emberi mivoltának elismerése.

Csak így tovább Tennessee!

A jó példa ragadós: Tennessee is szembeszállt Bidennel

Tilos az abortusz Tennessee-ben, ha a magzatnak már dobog a szíve

Forrás: Mandiner

A kiemelt kép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre