Ideológiailag nem elég képzett szüleiket jelentik fel tizenévesek a TikTokon

Rövid videókba csempészett progresszív propaganda

TikTok transzfób videó

Bizonyára sokan emlékeznek George Orwell 1984 című művéből arra a jelenetre, amelyben fiatalok jelentik fel az Angszoc párt irányvonalának nem eléggé megfelelő szüleiket. Orwell disztópikus jövőképe valósággá kezd válni, legalábbis vannak már erre utaló jelek.

Napjaink elsősorban a fiatalabb korosztály körében az egyik legnépszerűbb közösségi alkalmazás a TikTok. A rajta fellelhető rövidke videók között találhatunk főző- és sminktippeket, különböző tánc- és kihívásvideókat, és egyre gyakrabban politikai tartalmakat is. A probléma, hogy ezek nagy része a balliberális és progresszív direktívák alapján mossa a gyerekek agyát, befolyásolva ezzel a korosztály még képlékeny világnézetét.

TikTok, az ideológiai kisokos fiataloknak

Az alkalmazás – amellyel szemben egyébként biztonságpolitikai kérdések is felvetődtek, hiszen egy kínai cégről van szó – egy mesterséges intelligenciára alapuló automatikus ajánlórendszer segítségével juttatja el a tartalmakat a fogyasztókhoz. Hasonlóan a Facebook által használt algoritmushoz, a korábbi internetes tevékenységek alapján kiismeri a felhasználó ízlését, és olyan videókat ajánl neki, amik feltehetőleg az érdeklődésének megfelelőek. Ez már önmagban is elég félelmetes, pláne, ha hozzátesszük, hogy az app gyakran csempész különböző balliberális ideológiai indíttatású tartalmat az ajánlott videók közé. Ezek szólhatnak a transzneműek vélt jogfosztottságáról, esetleg a rasszista BLM-mozgalom melletti szimpátiáról, de a listát a végtelenségig lehetne sorolni.

A fiatal felhasználók láthatóan gyorsan tanulnak, hiszen maguk is belefogtak hasonló tartalmak gyártásába. A legijesztőbb jelenség a tavaly nyári BLM-hisztéria alatt jelent meg Amerikában. Tizenéves „tiktokkerek” saját szüleikről készített videókat tettek közzé, melyeken a fehérgyűlölő mozgalom megítéléséről vitatkoztak velük. A rasszistának bélyegzett családanyák és családapák természetesen megkapták a magukét a közösségi médiában. Egy, a profilja elnevezése alapján büszke antifasiszta felhasználó például azt írta,

„Sok fehér szülő jobban szereti a fehér felsőbbrendűséget, mint saját gyermekeit.”

Egy másik videóban egy fehér lány sírva panaszolja el, hogy a szülei állítólagos álláspontja szerint a bűnöző George Floyd megérdemelte a sorsát, és ezért ő utálja őket. Hozzáteszi, nagyon felzaklatta az eset, illetve a videó végén azt mondja, „gyűlölök Luisianában élni ezekkel a rasszista f*szokkal”.

Nagy felháborodást váltott ki a közösségi médiában egy másik videó is. A platform ebben az esetben is a TikTok, főszereplője egy szülő, aki identitászavaros gyermeke fiókjára töltött fel egy videót. Ebben kijelenti, nem hajlandó Alexnek hívni a lányát, hisz az ő neve Danika (dán eredetű női név, jelentése reggeli csillag – a szerk.), és ezt elvárja gyermeke követőitől is. El lehet képzelni, mekkora felháborodást váltott ki a videó. Már-már természetesnek vehetjük, hogy a felbőszült tömeg felkereste munkaadóját, és tájékoztatta alkalmazottja „erőszakos viselkedéséről”. Az aggódó szülőt, aki szakácsként dolgozott, elbocsátották munkahelyéről az esetet követően. Minderről a Daily Mail számolt be, felháborodva a történteken – már nem az édesanya kirúgásán.

Digitális keresztényüldözés

Más esetekben a TikTok természetesen gyorsan cselekszik, és „megóvja” felhasználóit a „káros” tartalmaktól. A Religionunplugged.com beszámolójából kiderül, számos keresztény tartalomgyártó fiókját függesztették fel véglegesen, a felhasználási feltételek megszegésére hivatkozva. Egy Austin nevű tiktokost például azért tiltottak el az élő közvetítésekről, mert bibliai tanulmányokról tett közzé tartalmakat. Magyar keresztény fiatalok egyébként nemrégen elkezdtek fellépni a TikTokon fellelhető sátánista tartalmakkal szemben – erről mi is írtunk részletesebben –, őket csodával határos módon nem érte el a cenzúra.

A keresztény tartalmak mellett a nemrég nagy vihart kavaró superstraight mozgalommal kapcsolatos videókat is azonnal tiltották, transzfóbnak bélyegezve azok feltöltőit. (A superstraight egyébként egy, az utóbbi hónapokban kreált szexuális identitás, amely azokra a személyekre értendő, akik csak azokhoz vonzódnak, akiknek a születési neme az övékétől ellentétes, azaz nem vonzódtak transzszexuális személyekhez. Olyan emberek hozták létre, akiknek elegük volt abból, hogy transzfóbnak nevezik őket szexuális preferenciáik miatt. Egy fricskának szánták az LMBTQ-közösségnek, azt gondolva, hogy egy saját nemi identitással már nem fogják őket gyűlölködőnek tartani szexuális irányultságuk miatt. Tévedtek.)

A fentiekből látható, hogy a TikTok korántsem egy egyszerű videómegosztó platform, súlyos cenzúra uralja az alkalmazást. Gondolhatnánk, hogy ezek a trendek egyelőre csupán Amerikát és Nyugat-Európát érintik, de el kell, hogy keserítsünk mindenkit: már Magyarországon is megjelentek hasonló tartalmak. A TikTok egymás másolásáról szól, a nagy követőbázissal rendelkező tartalomgyártóknak hatalmas befolyásuk van kortársaikra. Ezután a fiatal követőik is elkezdenek ideológiai indíttatású videókat készíteni, mindezt úgy, hogy fogalmuk sincs, minek válnak a részévé. Így terjed szabadon a balliberális propaganda a gyermekek körében, átformálva és befolyásolva világképüket, helyrehozhatatlan károkat okozva a fiatalabb generációkban.

 

Kiemelt képünk forrása: Dazeddigital.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre