Amikor a jóemberkedés tájékozatlansággal párosul: bődületesen nagy butaságot írt a 444 az Arsenal csatárának térdeléséről

A cikket jegyző Szily László ráadásul a cseh foci kapcsán is a cseh kettőt nézi.

Az év fociképe: Lacezette betérdelt a cseh csapat elé, akik nem kértek bocsánatot a majmozásért – ezzel a címmel jelent meg pénteken Szily László írása a 444-en. 

A foci világát elvileg követő és nagy MTK-ultra hírében álló újságíró a következőképpen értelmezte a múlt hét csütörtöki Slavia Prága – Arsenal Európa-liga-visszavágó előtti pillanatokat:

„Alexandre Lacazette középcsatárt a jelek szerint felzaklatta, hogy a csehek megbánás helyett beleálltak a rasszista botrányba, így a csütörtöki Slavia Praha-Arsenal EL-visszavágó előtt látványos gesztussal mutatta ki a véleményét. A meccs előtti térdelést ugyanis így abszolválta, látványosan odatérdelve az ellenfél játékosai elé.”

Térdelő Arsenal- és álló Slavia-játékosok – hiába van még csak április, a 444 szerint ez az év fociképe…

Mielőtt azonban górcső alá vennénk Szily sajátos értelmezését a csehek elé „látványosan” betérdelő Arsenal-csatárról, elevenítsük fel, hogy mi is az a rasszista botrány, amit „nem bánt meg” a Slavia.

Tíz meccses eltiltás rasszizmusért

Március 18-án játszották Glasgowban a Rangers – Slavia Prága EL-nyolcaddöntő visszavágóját, amin a cseh csapat hátvédje, Ondrej Kudela állítólag rasszista kijelentéssel illette a Rangers fekete játékosát, Glen Kamarát. Fontos hangsúlyozni, hogy állítólag, ugyanis Kamarán kívül senki sem hallotta, hogy a játék hevében milyen szavak hagyták el Kudela száját.

Az UEFA azonban hitt az állítólagos sértettnek, és rasszizmus miatt tíz meccsre eltiltotta a cseh focistát, akinek így a nyári Európa-bajnokságot is ki kell hagynia.

Csehországban akkora port kavart az ügy, hogy az elnöki hivatal vezetője levelet írt az UEFA-nak, amiben kiállt Kudela mellett, mondván, az európai szövetség egy tisztességes embert ítélt el bizonyítékok nélkül csak azért, hogy megfeleljen egy szűk csoport és egy pályán nyerni képtelen csapat perverz elvárásainak.

Ez tehát a rasszista botrány, amivel szemben Lacazette – Szilyt idézve – „látványos gesztussal mutatta ki a véleményét”.

A valóság nem ennyire vágyvezérelt

Ha azonban kicsit jobban szemügyre vesszük a Slavia – Arsenal meccs előtt történteket, kiderül, hogy a 444 újságírója meglehetősen félreértelmezte a látottakat. Egyrészt az angol csapatok eleve minden találkozó előtt letérdelnek a fehérellenes Black Lives Matter mozgalom előtt, másrészt Lacazette valószínűleg nem azért választotta cselekedete helyéül éppen a kezdőpont környékét, mert „annyira felzaklatta, hogy a csehek megbánás helyett beleálltak a rasszista botrányba”, hanem azért,

mert középcsatár lévén ő maga végezte el a kezdőrúgást.

A térdeplő csapatoknál ez teljesen természetes – nem csak a Slavia Prága ellen.

Lacazette is térdelt már a kezdőpontnál korábban:

Az év fociképe 2?

Ahogy az Anglia-Lengyelország Vb-selejtező előtt is a kezdőrúgást elvégző angolok középcsatára:

Az év fociképe 3?

A 444 „fociszakértő” újságírójának azonban még a Lacazette-s hülyeségét is sikerült felülmúlnia, amikor is a cikk végén a cseh labdarúgás kapcsán megjegyezte:

„A cseh bajnokság ezen a fronton egyébként ott tart, ahol az orosz most, vagy a magyar harminc éve: a legprimitívebb, huhogós-banándobálós lelátói rasszizmus természetesnek számít.”

Aki csak kicsit is tisztában van a csehországi viszonyokkal, tudja, hogy Szily ebben a témában is a cseh kettőt nézi. Hogy azonban a kétkedők is higgyenek nekünk, kikértük Pörge Béla, a Pörge grundol fociblog szerkesztőjének véleményét, aki nem mellesleg rendszeresen utazik Csehországba, hogy a minőségi sörök elfogyasztása mellett egy-egy helyi mérkőzésre is kilátogasson. 

Szó szerint ezt a kérdést tettük fel Bélának:

„Béla, te sokat jársz cseh focimeccsekre, legyen szó akár az első osztályról, akár az alsóbb ligákról. Igaz, hogy Csehországban a bajnokikon még mindig általános jelenség a huhogás és a banándobálás?”

Amire Béla szó szerint ezt válaszolta:

„Én ilyennel soha nem találkoztam, pedig a kevés légiós ellenére még a cseh negyedosztályban is láttam fekete játékost a pályán, ahogyan fekete szurkolóval is találkoztam már Bohemians-meccsen. Kis keresgélés után két botrányt találunk, ami érdekes lehet: 2020 nyarán a Sigma Olomouc szurkolói huhogtak egy pilseni meccsen, míg 2017-ben szintén az olmützi szurkolók zaklattak verbálisan egy afrikai utast meccsre menet a prágai villamoson, egy citromot is az áldozat fejéhez nyomtak. Ezek ugyan szomorú esetek, de ennél sokkal több rasszista incidensről olvashatunk a nemzetközi kupameccsek kapcsán Nyugat-Európában. Egyébként a tavalyi eset után még a cseh sajtó liberális felében is arról írtak, hogy az elmúlt húsz évben minimálisra csökkent a korábban még jelenlévő lelátói rasszizmus, éppen ezért volt meglepő számukra a huhogás. Ezt már csak véleményként teszem hozzá, de valószínűleg a BLM-mozgalomra adott reakció lehetett ez az eset, ugyanis tavaly több szurkolói csoport is kifejezte ellenérzéseit a szélsőbalos mozgalommal szemben a cseh lelátókon is – az olmützieknek ez nem sikerült valami szofisztikáltan.”

Ezzel alighanem le is zárhatjuk a témát. Szily Lacinak pedig azt kívánjuk, hogy a jövőben legyen több (szellemi értelemben vett) tiszta perce, és akkor talán nem lő majd ekkora öngólokat.

 

Horváth Tamás

 

Kirúghatnak valakit a véleménye miatt egy focicsapattól? – meghallgatható A pálya jobboldala legújabb adása

A cseh elnöki hivatal levelet írt az UEFA-nak, elegük van a rasszista vádakból

Iratkozzon fel hírlevelünkre!