A cseh elnöki hivatal levelet írt az UEFA-nak, elegük van a rasszista vádakból

Bemondás alapján vádolták meg rasszizmussal, és tiltották el 10 meccsre a prágai csapat válogatott védőjét. Az UEFA aránytalan és indokolatlan szankciói a cseh elnöki hivatal számára is soknak bizonyultak.

A cseh Slavia Praga skót Rangers elleni párharcán a cseh csapat hátvédje, Ondrej Kudela állítólag rasszista kijelentéssel illette a Rangers színes bőrű játékosát, Glen Kamarát. Azonban az állítólagos sértetten kívül ezt senki nem hallotta, mégis nagy balhé és lökdösődés kerekedett az esetből a mérkőzésen.

A Slavia Praga játékosai nem térdeltek le az Arsenal elleni mérkőzésükön. Forrás: Facabook / “Nyugaton már megoldották”

Az UEFA persze nem maradt tétlen, és a bemondásra kitört, immár rasszista jelzőt kapott balhé után igen keményen megbüntette a cseh játékost – írja a itthonrolhaza.hu. Az UEFA tíz meccstől eltiltotta, beleértve a válogatott meccseket is, így jelen állás szerint a hátvéd nem vehet részt a nyáron esedékes Európa-bajnokságon. Csehországban óriási a felháborodás kerekedett az esetből, olyannyira, hogy a cseh elnöki hivatal vezetője elnöki engedéllyel levelet írt az összes európai szövetségnek és az UEFÁ-nak.

„Szeretnénk rámutatni, hogy a rasszizmus vádja nem bizonyított, még az UEFA ellenőrei sem látják bizonyítottnak, hogy tényleg tett e rasszista kijelentést Kudela, mert azt a sértetten kívül senki nem hallotta. Így az önök kezében a rasszizmus elleni harc képmutatássá és nevetségessé válik, átmegy pozitív diszkriminációba, és ezzel meghajolnak egy ostoba trend előtt. Egy tisztességes embert elítélnek bizonyítékok nélkül csak azért, hogy megfeleljenek egy szűk csoport és egy pályán nyerni képtelen csapat perverz elvárásainak.”

– írta cseh elnök hivatalát vezető Vladimir Mynar.

Egyelőre kérdéses, hogy mi fog kikerekedni az ügyből, az viszont egyértelműen látszik, hogy az európai futballszövetség átlépett egy határt. Bemondás alapján ítéleteket hozni diktatúrákban szoktak, a sportban eddig ez nem volt szokás.

Lassan kötelező lesz a térdelés?

Az angol válogatott és a klubcsapatok mérkőzéseinek elején szokássá vált, hogy térdeléssel fejezik ki támogatásukat a fehérellenes és rasszista BLM mozgalom mellett. Bizonyára az is szúrja az UEFA szemét, hogy sem a cseh válogatott az angolok elleni vb-selejtezőn, sem a Slavia Praha a csütörtöki Arsenal elleni mérkőzésén nem engedett a nyomásnak, játékosai nem ereszkedtek térdre.

Nem térdeltek le a lengyelek a BLM mozgalom előtt

Iratkozzon fel hírlevelünkre