Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja - közölte a Nemzeti Színház pénteken az MTI-vel.

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál. A Nemzeti Színház saját halottjának tekinti. Törőcsik Mari személyében a magyar színházművészet pótolhatatlan egyéniségét gyászoljuk – hangsúlyozza a Nemzeti Színház közleménye.

Pályafutása alatt számtalan emlékezetes filmes és színházi szerepet játszott, alakításait több tucat díjjal ismerték el világszerte, a Cannes-i és a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválon is elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat.

Március végén, április elején kezdtek el szállingózni a hírek: Törőcsik Marit kórházban ápolják – akkor már több hete – tüdőgyulladással. A napokban közreadott álhírekkel ellentétben, a színésznőt nem koronavírusos megbetegedéssel ápolták.

A színésznő jó barátja, Jordán Tamás a találgatásokkal kapcsolatban így nyilatkozott a Metropolnak : „Még kórházban van, mivel nem akarják hazaengedni, mert biztonságosabbnak tartják, hogy ott van. Az állapota változatlan, tehát nincsen semmi baja, se tüdőgyulladás, se Covid, semmi nincsen. A járványra meg a korára való tekintettel sokkal jobbnak látják az orvosai, ha bent tartják.” 

Jordán Tamás akkor arra kért mindenkit, hogy ne adjon senki táptalajt a spekulációknak, nyugalmat szeretne kérni a színésznőnek.

Törőcsik Mari életéért először 2008-ban aggódott egy emberként az ország. Október 14-én délelőtt egy rutinvizsgálat közben összeomlott a vérkeringése, a szíve megállt és kómába esett. A sikeres újraélesztést követően mesterséges kómában tartották, ahonnan az általános orvosi vélemény ellenére, csodával határos módon tudata, emlékezőképessége és mozgásképessége is visszatért.

2009-ben a Filmszemle megnyitóján úgy fogalmazott:

„Nagyon messziről jövök. De visszajöttem!”

Vasárnap.hu/MTI

Kiemelt képünk forrása: MTI/Bodnár Boglárka

Iratkozzon fel hírlevelünkre