Abszolút: Mindent elér a toxikus tendencia

Istent akarják kipaterolni

Az Abszolút friss adásában Vágvölgyi Gergely, a Vasárnap.hu főszerkesztője és Gável András keresztény könnyűzenész, a Vasárnap.hu rovatvezetője volt Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendége. Szó esett az intézményesített szekularizációról, az egyház, valamint a hit erőszakos magánszférába tolásáról, a 2021-es Dal-ról, valamint az isteni parancsolatok vakvágányra tereléséről. 

Gável András keresztény könnyűzenész metaforájával élve, a kereszténység múzsája, Isten rejlik a zenében, és csakis általa tudunk többet tapasztalni, látni ebben a világban. A művész szerint az MTVA tehetségkutatója tele volt hitvallással, és kiemelte, hogy a zsűritagok is többször hangsúlyozták a keresztény értékrend fontosságát.

A Vasárnap.hu főszerkesztője, Vágvölgyi Gergely elmondta, hogy a hit erőszakos magánszférába kényszerítése Magyarországon hosszú hagyománnyal rendelkezik:

„A kommunista diktatúra mindent elkövetett, hogy intézményes szinten lerombolja az egyházat, össztársadalmi szinten pedig elérje azt, hogy ha esetleg még hiszel, és gyakorlod is a vallásodat, azt minél csöndesebben, a négy fal között, tanúságtétel nélkül éld meg.”

Manapság ez a tendencia társadalmi nyomás miatt valósul meg.

A liberalizmus és a kereszténység? Makó és Jeruzsálem! 

Gável András szerint sokan próbálják magukat liberális módon, de kereszténynek hívni. Ugyanazokat a tanokat, gondolatokat, eszméket, tanításokat sorakoztatják fel egymás mellé, de úgy, hogy annak a konklúziója egészen más, és szemben áll az egyház, a kereszténység tanításával.

A főszerkesztő ezen bűnök megbocsátásáról azt vallja, a bűnöst megfedni az irgalmasság lelki cselekedetei közé tartozik, tehát elemi kötelességünk megbocsátani, de a bűnre is fel kell hívnunk a figyelmet, hogy az később elkerülhető legyen.

A Vasárnap.hu rovatvezetője felhívta a figyelmet az Isteni parancsok fontosságára, és hozzátette: 

„Mózes a Sínai-hegyen két kőtáblát kapott. Az egyiken volt három parancs, a másikon a maradék. Az első három parancs arról szól, hogy mit tegyek Istennek, hogyan szeressem Istent, és hogyan szeret ezeken a parancsokon keresztül engem Isten. Ma egy olyan tendencia kezd eluralkodni, amikor az első kőtáblát ki akarjuk dobni, porrá akarjuk törni.”

 

A teljes beszélgetést ide kattintva tekintheti meg.

Földi-Kovács Andrea műsorának korábbi adásait itt találja. Az Abszolútról írt cikkeinket ide kattintva olvashatja.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre