Kedves animációs videókkal segít a Semmelweis Egyetem

Pár héttel ezelőtt útjára indult a Semmelweis Egyetem ismeretterjesztő animációs sorozata: a KliniKaland. A rövid videók fontos kérdésekre adnak választ, egyszerű és érthető magyarázattal, kedves animációval és nem utolsó sorban megbízható szakmai háttértudás alapján.

semmelweis egyetem

A kép forrása: Semmelweis Egyetem YouTube csatornája

A sorozatnak eddig két része jelent meg, mindkettő az életünket körülvevő, egy éve jelen lévő koronavírushoz köthető. Az első epizód bemutatja hogyan hozzák működésbe a védőoltások az immunrendszerünket, ismerteti az oltóanyagok különböző típusait és azok hatásmechanizmusát. Láthatjuk, hogyan működnek a hagyományos oltóanyagok, például a legyengített, vagy elölt kórokozót tartalmazó vakcinák (Sinopharm), de megismerkedhetünk az új típusú, örökítőanyagokon alapuló oltóanyagokkal is. Ez utóbbinak két fajtája van: a virális vektor alapú vakcina (AstraZeneca, Sputnik V) és az mRNS alapú vakcina (Pfizer, Moderna). Az animációból kiderül az is, hogy mind a három technológia hatékony védelmet nyújt az új típusú koronavírus ellen, így segítségükkel megfékezhető a betegség terjedése.

A második epizód az immunrendszerünk működéséről szól, arról, hogyan védi magát a szervezetünk a kórokozókkal szemben. A kisfilm bemutatja hányféle módon alakulhat ki a testünkben az immunitás, mi az az immunmemória, és a mostanában olyan sokat emlegetett „citokinvihar” fogalmát is elmagyarázza. Mesés küzdelmeket láthatunk a kórokozók és az immunrendszer apró harcosai között és vicces grafikák, gumibotos immunrendőrök segítik megérteni, hogy mekkora erővel küzd a szervezetünk a betolakodók ellen.

A videókat Prof. Falus András, immunológus lektorálta, Gál Bettina álmodta meg képileg, a mondanivalót pedig Galambos Péter kellemes orgánuma teszi izgalmassá és élvezetessé. Az egyetem kommunikációs részlegének célja a filmek elkészítésénél az volt, hogy minél több emberhez eljuttassák azokat a hasznos és alapvető információkat, amelyek birtokában mindenki átlátja és megérti az oltással kapcsolatos kérdéseket. Hasznos, hogy ilyen anyagok készülnek, mert csökkenthetik a társadalomban kialakuló tévhitek terjedését és az oltásellenességet.

Kíváncsian várjuk a következő epizódokat!

Aki nem oltatja be magát, azt nagy valószínűséggel megfertőzi a brit vírusvariáns

Jön a koronavírus elleni gyógyszer

Forrás: Semmelweis Egyetem YouTube csatornája

Kiemelt kép: Semmelweis Egyetem YouTube csatornája

Iratkozzon fel hírlevelünkre