Ha egy fekete megtámad egy ázsiait, az a fehér felsőbbrendűség hibája

A koronavírus-járvány kitörését követően megnőtt az ázsiaiak ellen irányuló erőszak az Egyesült Államokban. Jennifer Ho, a Coloradoi Egyetem professzora szerint ennek oka kizárólag a fehérek felsőbbrendűség-tudata. Az az apró és mellékes tény, hogy igen gyakran feketék követik el ezeket a bűncselekményeket, a legkisebb mértékben sem zavarta, sőt, véleménye szerint ez csak alátámasztja fehérellenes és rasszista elméletét.

A professzor asszony, akinek egyébként az ázsiai amerikai tanulmányok a szakterülete, a The Conversation nevű portálon jelentette meg „Az összes fajjal kapcsolatos erőszak gyökere a fehér felsőbbrendűség” című cikkét. Ebben kifejti, hogy a járvány kitörését követően tavaly márciustól kezdve megnőtt az ázsiaiak ellen elkövetett erőszakos támadások száma. Főként azért történtek ezek, mert a társadalom a kínaiakat okolta a járvány kitöréséért, és gyakran más nemzetiségűeket, pl. vietnámiakat is kínainak néztek.

Ázsiai amerikaiak protestálása.

Forrás: laptrinhx.com

A szerző külön szót ejt két idei esetről: az egyik februárban történt San Franciscóban, ahol egy fekete férfi a földre lökött egy idős ázsiai embert, aki később belehalt a sérüléseibe. A másik 2 hete történt, az elkövető ott is egy fekete személy. Ő egy keleti származású nőt ütött meg, illetve lökött el egy járdán, miközben az arra bámészkodók segítségnyújtás nélkül végignézték a támadást.

Az olvasó meglepetésére Ho professzor ezen bűncselekmények bemutatása után is kitart az ideológia által vezérelt álláspontja mellett. Állítása szerint amikor egy fekete támad meg egy ázsiait, azt is a fehér felsőbbrendűség táplálja. Ezután következik a feltehetőleg tudományosnak szánt cikk legnevetségesebb megállapítása:

„A fehér felsőbbrendűség nem követeli meg, hogy fehér ember valósítsa meg.”

Ennél jobban nem is lehetne prezentálni, hogy a rendszerszintű rasszizmus és fehér felsőbbrendűségtudat elmélete mennyire nevezhető tudományosnak, és mennyire csak egy szélsőséges ideológia politikai terméke. Ne feledjük, látott már hasonlót a világ a történelem folyamán. A marxizmus a kezdetekben mindössze közgazdaságtudományként próbálta eladni magát, majd néhány évtized alatt egy tömeggyilkos diktatúrában csúcsosodott ki.

A cikkben egyébként tizenegy alkalommal szerepel a „white supremacy”, azaz a fehér felsőbbrendűség kifejezés, csak hogy az olvasónak jó mélyen az agyába vésődjön: ez minden probléma alfája és ómegája.

Iratkozzon fel hírlevelünkre