Keresztény falut ért támadás Aybei-ben a HART humanitárius látogatása alatt

a HART fotója a kolomi mészárlás túlélőiről

Szudán és Dél-Szudán polgárháború sújtotta területein a mindennapi élet is komoly kihívásokkal jár. Az angol nyelvű S4C News szemlézte a régióról szóló HART-jelentést.

Korábban mi is beszámoltunk már a Humanitarian Aid Relief Trust (HART) munkájáról. A HART egy olyan keresztény szervezet, amelynek célja a veszélyes, konfliktusoktól felforgatott területek lakóinak megsegítése, akikről nem számol be a mainstream média. A szervezet 2020 januárjában jelentést készített Szudánról, Dél-Szudánról és Aybei-ről, melyet az angol nyelvű S4C News szemlézett.

Abyei

A HART-csapat Aybei-be (mely egy különálló régió Szudán és a polgárháború sújtotta Dél-Szudán határán) érkezését követően nem sokkal támadás ért egy közeli falut. A keresztények által lakott Dinka nevű település az iszlamista nomád Misseriya pásztoroknak esett áldozatul. A HART emberei közvetlenül a támadást követően látogatták meg a települést. Ami ott a szemük elé tárult, még a sokat látott szakembereket is megdöbbentette: számos épület még mindig lángolt, bennük lakóik holttesteivel.

A túlélők elmondták, hogy a bokrokba menekültek a támadás elől. Hozzátették, hogy bár jelezték az ENSZ békefenntartó erőinek, hogy valószínűleg veszélyben van a falu, azok nem segítettek nekik. Bár az UNISFA feladata a civilek védelme lenne, a jelek szerint vész esetén csak magukra számíthatnak a védtelen polgárok.

Szudán és Dél-Szudán

Szudánban többek között egy elpusztított tanárképző központot és egy mecsetet látogatott meg a HART-csapat. Három évtizednyi polgárháborút követően az oktatáshoz és az egészségügyhöz való hozzáférés vagy rendkívül korlátozott, vagy egyáltalán nem létezik a régióban, állítja a jelentés.

A jelenleg is polgárháború-sújtotta Dél-Szudán több ezer polgárnak kellett elhagynia otthonát. Mabanban a HART emberei meglátogattak egy tábort, ahol közel 15.000 menekült éli mindennapjait.

A HART felszólította az Egyesült Királyság kormányát, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt Szudán ideiglenes kormányánál az alapvető élelmiszerek, az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítása érdekében.

Forrás: S4C News

Kiemelt képünkön a kolomi mészárlás túlélői Aybei-ben 2020. Január 22-én. Forrás: Humanitarian Aid Relief Trust

Iratkozzon fel hírlevelünkre