Fülöp herceg nagyon népszerű volt hazájában

Fülöp edinburgh-i herceg II. Erzsébet angol királynő férje pénteken, 99 éves korában elhunyt. A következőkben életén és pályafutásán túl felidézzük a legrégebb óta regnáló uralkodó férjének néhány humoros, politikai korrektséggel nem törődő idézetét is.

Fülöp 1921. június 10-én született Mon Reposban, Korfu szigetén. Felmenői a görög és a dán királyi családok tagjai voltak a Glücksburg-házból, ám családját még csecsemőkorában száműzték szülőhazájából. Először Párizsban, majd Németországban és az Egyesült Királyságban tanult, mindez alatt szerencsejáték-függő édesapja elhagyta a családot. 18 éves korában, tanulmányai befejezését követően belépett a Brit Királyi Haditengerészethez.

1939-ben kezdett el levelezni az akkor még hercegnő Erzsébettel, majd a második világháborús szolgálatát követően annak édesapja, VI. György engedélyt adott Fülöpnek a frigyre. Az esküvőt 1947. november 20-án tartották.

Erzsébet 1952-es királynővé koronázását követően Fülöp elhagyta a haditengerészetet. Házasságukból négy gyermek született, Károly herceg (a jelenlegi trónörökös, Vilmos és Henrik hercegek édesapja), Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg.

Fülöp, Edinburgh hercege nagy népszerűségnek örvendett az Egyesült Királyságban. Lelkes sportrajongó volt, a lovassportok álltak legközelebb szívéhez, és emellett több mint 780 szervezet tudhatta tagjai között.

A humoros pillanatok

Fülöp ismert volt arról, hogy őszintén, köntörfalazás nélkül, a politikai korrektséggel mit sem törődve fogalmazta meg véleményét különböző témákban. Emiatt sokan modortalannak tartották, ám kétségkívül számos alattvaló arcára csalt mosolyt ezekkel a megnyilvánulásokkal. A Telegraph egy cikkben válogatott ezen idézetek közül.

Alfredo Stroessner paraguayi diktátornak egy találkozásuk alkalmával megjegyezte, hogy „Örömteli változás egy olyan országban lenni, amelyet nem a nép irányít”. Katonaemberként természetesen a hadügyekkel kapcsolatban sem maradt néma, a hadsereg járműivel és a tengerészek étkezései szokásaival kapcsolatban egyszer a következőt mondta: „Ha négy lába van, de nem szék, ha van szárnya és repül, de nem repülő, ha úszik, de nem tengeralattjáró, a kantoniak megeszik”. Felesége koronázásán pedig megkérdezte hitvesétől, hogy „Hol szerezted ezt a kalapot?”

Humorát, mellyel valószínűleg nem kevés nehéz percet szerzett a királyi család sajtósainak, élete végéig megtartotta.

A brit uralkodók házastársai közül ő szolgált legtovább párja mellett. A közélettől 2017-ben vonult vissza. Sokáig kitűnő egészségügyi állapotnak örvendhetett, ám 2021 elején rohamosan romlani kezdett állapota. Februárban több beavatkozást végeztek el a szívén. A Buckingham-palota április 9-én kora délután jelentette be Fülöp herceg halálát. II. Erzsébet királynő „ereje és támasza” 99 évet élt.

Elhunyt Fülöp herceg

Iratkozzon fel hírlevelünkre